vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.25. 

Most az oktatási rendszerünkért kell megharcolnunk!

A Rákóczi-szabadságharc dicső napjaira emlékezett a több száz fős ünneplő közönség július 13-án a Tisza-parton, a Tiszaújlak és Tiszapéterfalva határában a szabadságharc első győztes csatájának színhelyén felállított turulmadaras emlékműnél. A múltban vívott csaták mellett sok szó esett napjaink küzdelmeiről is, elsősorban a magyar oktatási rendszer megmaradásáért vívott harcról.

 A rendezvényt Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke nyitotta meg. Amikor a Turul-emlékmű előtt állunk, nemcsak az ezeréves múlt előtt tisztelgünk, hanem a magyar jövő továbbvivői is vagyunk – hangsúlyozta a Himnusz eléneklése után megtartott ünnepi beszédében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. "A mi feladatunk, hogy a jövőben is ápoljuk a közös magyar gyökereket, amelyeket eddig olykor karddal, máskor szavakban ki nem fejezhető kitartással és hittel védelmeztünk, mert a hit az, ami összetart bennünket" – hangsúlyozta a szónok. Mint rámutatott, a Turul-ünnepség hangulata az eltelt majd két évtizedben mindig attól függött, milyen helyzetben van a kárpátaljai magyarság, hogyan érvényesülnek jogai Ukrajnában, s az érdekérvényesítéshez milyen támogatást nyújt Magyarország, az aktuális magyar kormányzat. "Volt alkalmunk megérni felívelő, s mellette hanyatló politikai ciklusokat. Hogy kedvezőbb és kedvezőtlenebb időszakokban egyaránt ne veszítsük el hitünket és bizakodásunkat, ebben segít bennünket a Nagyságos Fejedelem zászlóján szereplő jelmondat: Cum Deo pro Patria et Libertate" – mondta. Napjaink problémáiról szólva az elnök többek között hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarságnak, mint a többi nemzetrésznek, autonómiára, erős önkormányzatokra, szilárd alapokon álló oktatási intézményrendszerre van szüksége. Ezek megvalósítása kemény és következetes küzdelmet igényel. "Az ukrán oktatáspolitikának egyelőre nem sikerült megvalósítania a számbeli kisebbségben élő népek, köztük a magyarok anyanyelvű oktatásának európai feltételeit. Bizakodunk abban, hogy a magyar közjogi méltóságok kérései, valamint az e területen megnyilvánuló szélesebb nemzetközi tiltakozás eléri a célját, s a nagy múltra visszatekintő kárpátaljai magyar oktatási intézményrendszer változatlan formájában fennmarad" – mondta Seszták Oszkár.

 Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökének helyettese, aki a járási önkormányzat és az állami közigazgatási hivatal nevében köszöntötte a megjelenteket, beszédében a Rákóczi-szabadságharc eredményeit taglalta, hangsúlyozva a Turul-emlékmű helyén több mint 300 évvel korábban lezajlott csata erkölcsi jelentőségét. Mint rámutatott, a csatában vállvetve, hősiesen harcoltak a magyar és ruszin felkelők a közös célért, a közös szabad hazáért. "Ma, amikor tanúi, esetenként szenvedői vagyunk a szélsőséges nacionalista elemek és szervezetek nemzetiségi konfliktuskeresési kezdeményezéseinek, alá kell húzni: győzni regionális politikai, társadalmi, gazdasági ügyekben többnyire azonos problémáink megoldásában csak közösen, összefogással tudunk" – tette hozzá.

 Ugyancsak a békés egymás mellett élés fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Ladiszlav Lecovics, az Obscsesztvo Podkarpatszkih Ruszinyiv elnevezésű ruszin szervezet elnöke. Ennek a szellemiségnek a nevében szégyenletesnek nevezte, hogy az utóbbi időben a hágókon túlról, többnyire Galíciából érkező nacionalisták próbálják megzavarni a népeink közötti évezredes békét, akik szerint a magyarok helye Ázsiában, a ruszinoké Moszkvában lenne... "Nem, mi itthon vagyunk, az ő helyük van a hágón túl!" – mondta az elnök, hangsúlyozva: elutasítjuk az idegen nacionalisták provokációit.

 Amikor visszaemlékezünk kuruc őseink harcaira a Turul-ünnepségeken, rendre fel tudjuk sorolni mellettük azokat a csatákat is, amelyeket napjainkban vívunk a megmaradásért – emlékeztetett beszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke. Ezúttal, 2008-ban egy alighanem sorsdöntő csata kellős közepén vagyunk – utalt a szónok a magyar oktatási rendszer ellen indított "ukrán állampolitikai invázióra". Oktatási rendszer nélkül vajmi kevés esélyünk van a túlélésre modern civilizált nemzetként – mutatott rá Kovács, figyelmeztetve, hogy ezúttal a támadás súlyosabb és átgondoltabb, mint a múltban volt. A magyarság harcának esélyeit latolgatva a szónok emlékeztetett, hogy a kárpátaljai magyar szavazók egy jelentős hányada a választásokon éppen azokra a pártokra adta le voksát, amelyek most szavazataikat felhatalmazásként használják az iskolarendszerünk megsemmisítésére. Ennek ellenére nem kilátástalan a küzdelem, vélte Kovács Miklós. Mint rámutatott, nem számíthat sikerre Ukrajnában egy olyasfajta politika, amely az ukrán nyelv kizárólagosságát hirdeti. Máris sikerült bekapcsolni ebbe a küzdelembe az anyaországot Sólyom László köztársasági elnök személyében – emlékeztetett Kovács Miklós, hangsúlyozva mindazonáltal, hogy a kárpátaljai magyarság erőfeszítésére is szükség van ebben a küzdelemben. Az itt a döntő kérdés, mutatott rá, hogy hányan, és milyen határozottan állnak ki a magyar ügy mellett. Éppen azért fontos a Turul-ünnepség, mert mindig afféle seregszemle ez, amikor láthatjuk, a magyar politikai nemzet mekkora hányada mozgósítható a magyar ügyekért, jelezte Kovács Miklós.

 A Tisza-parti ünnepség a Szózat eléneklésével és koszorúzással ért véget.

 Jelen volt az ünnepségen Sziklavári Vilmos főkonzul, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának vezetője, Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Éva Rajz, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese, dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a KMKSZ középszintű szervezeteinek elnökei: dr. Soós Kálmán, Gulácsy Géza, Sin József, Milován Jolán, Sari József és Tiszapéterfalva polgármestere, Illyés István, valamint Bíró Andor.

 (Forrás: Kárpátalja)