vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.25. 

Tőkés: Van esélye annak, hogy megegyezzenek

Egy héten belül kell választ adnia az MPP-nek az RMDSZ együttműködési ajánlatára. Markó Béla július 19-én Bálványoson adta át Tőkés Lászlónak az RMDSZ által kidolgozott, belső koalícióról szóló ajánlatot, Tőkés ezt „méltányos és reális alapokon nyugvó javaslatnak" nevezte.

 Markó Béla és Tőkés László szombaton délután négy órakor ült tárgyalóasztalhoz Bálványoson, és a másfél órás megbeszélés következtetéseit az összesereglett újságírók népes seregével is ismertették. Markó ismételten kiemelte, bár az önkormányzati választások eredménye azt mutatja, az RMDSZ egyedül is sikeres lehet az őszi parlamenti választásokon, a minél erősebb képviselet megteremtése érdekében fontosnak tartják azokat is maguk mellé állítani, akik nem a szövetségre szavaztak.

 A belső koalícióról szóló, hatpontos megállapodás-javaslatot az RMDSZ Erdély modernizációja és az autonómia szempontjából tartja szükségesnek — hangsúlyozta Markó. Ebben szerepel, hogy a szenátusi és képviselőházi jelöltlistákon az önkormányzati választásokon elért arány szerint helyet biztosítanak az MPP jelöltjeinek, az ily módon bejutott MPP-s politikusok megtarthatják önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhetik a frakcióban és nyilvánosan, joguk lesz saját kezdeményezésekkel élni. Ez alól csak azok a kérdések képeznek kivételt, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé, ám ezeket a lehetséges helyzeteket szintén előzetes megállapodásba foglalja a két szervezet — áll az RMDSZ javaslatában. Az RMDSZ ajánlatában szerepel az is, hogy a 2012-es önkormányzati választásokon, a sajátos eseteket kivéve, a két szervezet indulhat külön listákon, és utána az akkor kialakuló arányoknak megfelelően alakítják az együttműködést. Az RMDSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, július 26-ig várják az MPP válaszát, szükség van a szoros határidőre, mert a román pártok már elkezdték a jelöltállítást.

 „Kellemesen csalódott" a szombati tárgyalásokon Tőkés László, aki a tusnádi helyszín visszautasítása után azt hitte, a július 5-i megbeszélést követően „lehűlés következett be" az RMDSZ-ben, felülkerekedtek a megegyezés ellenzői. Most szombaton azonban ennek nyomát sem látta, sőt, konkrét ajánlatot vehetett kézbe. Tőkés hisz a megegyezés mindenekfeletti szükségességében, és igyekszik meggyőzni az MPP-t is arról, hogy ez az egyetlen járható út. Elmondta, pénteken beszélt Szász Jenővel, ugyanazt a nyitottságot várja el tőle is, mint az RMDSZ-től. Felhívta azonban a figyelmet, az önkormányzati választásokon elért 85—15 százalékos arány Székelyföldön más, és ezt figyelembe kell venni a tárgyalásokon. Újságírói kérdésre válaszolva Markó Béla kifejtette, Romániában nincs olyan előzetes törvényértelmezés, amely kötelező normát jelentene, éppen ezért rendkívül kockázatos lenne az alternatív küszöbre alapozva választási koalíciót létrehozni, nem vállalhatják azt, hogy egy bíróság megsemmisítse a választások eredményét, és képviselet nélkül maradjon az erdélyi magyarság. Ugyanakkor leszögezte, ha az MPP visszautasítja mostani ajánlatukat, az RMDSZ egyedül indul az őszi választásokon. Nem akarnak diktálni vagy zsarolni, de „mindenki tudja, más magyar politikai pártnak esélye sincs bejutni a parlamentbe". Szász Jenő korábban elzárkózott a belső koalíció lehetőségétől. Lapunk Tőkés Lászlótól kérdezte, lát-e esélyt arra, hogy az MPP elnöke megváltoztassa eddigi álláspontját. „Az MPP nem kockáztathatja, hogy szembemenjen a nemzeti érdekekkel. Könnyű belátni, hogy vízválasztóhoz érkezett az erdélyi magyar közélet, egyre inkább oda kell figyelnünk a pártlogikán fölülálló nemzeti érdekekre. Szerintem van esélye annak, hogy megegyezzenek. Nem Szász Jenőről beszélek, gondolom, egy ilyen döntést az MPP vezetősége hoz meg, és mindenki előtt világosak a lehetőségek" — válaszolta Tőkés László.

 (Forrás:Háromszék)