vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.25. 

Jánoshalma a testvériség és a fiatalok városa

A Fokoláre Mozgalom fiataljai és az Összefogás Jánoshalmáért Egyesület közös tábort rendezett fiataloknak Jánoshalmán július 10. és 15. között. A tízezres kisvárosban nagy feltűnést keltett az ország különböző részeiről érkezett 150 fiatal.

 Idén júliusban Jánoshalma a remény és a testvériség városává változott. A helyi keresztény közösség már jó néhány éve aktívan tesz azért, hogy a testvériséget élve sok embert megmozgassanak, tegyenek a szegénység ellen és előrelendítsék a város sok ügyét, többek között a városszépítés és a kulturális élet terén. Ezért a célért alapították az Összefogás Jánoshalmáért Egyesületet. Július 10. és 15. között az egyesület és a Fokoláre Mozgalomhoz tartozó fiatalok közös szervezésében százötven 18-30 év közötti fiatal érkezett a városba rendhagyó nyári táborozásra.

 A délelőtti program a város környezetének szépítése volt: útpadkafestés, a vasútállomás rendbe tétele, a kiserdő és az óvoda kertjének rendezése. A csoport egy része ellátogatott a szociális otthonba. Kölcsönös volt a gazdagodás, fiatalok és idősek megnyíltak egymás előtt, eloszlott a kezdeti bizalmatlanság. A városban az értetlenkedést és a gyanakvást (ki fizeti ezeket?!) felváltotta a szimpátia és a kíváncsiság: kik ezek a fiatalok?

 Délutánonként tematikus fórumokra került sor például környezetvédelem, munkavállalás és ambíció, házasság és együttjárás témákban. A politikai fórumon Czeller Zoltán polgármester és képviselőtársa arról beszélt, hogyan alakította át képviselőtestületi munkájukat az, hogy a versengés és szembenállás politikája helyett a kölcsönös szeretet elvén igyekeztek a város érdekeit szem előtt tartva és az egyes személyeket megbecsülve olyan kényes kérdéseket is elrendezni, mint például a szükséges elbocsátások és városi adminisztráció csökkentése.

  A tábor vasárnap este vendégül látta a várost egy nyílt estén, ahol a hét során tapasztalt nyüzsgés valódi okára kíváncsiak megismerhették a Fokoláre fiataljait egybefogó Fiatalok az Egyesült világért mozgalmat, a fiatalok pedig megismerkedtek az Összefogás Jánoshalmáért Egyesület tevékenységével.

 A munka mellett a sport, a játék, a közös étkezések pillanatai is remek alkalmat adtak arra, hogy egymás között életre váltsák azt, amit reggelenként a napi evangéliumi mottókban kitűztek maguk elé. Esténként természetesen a zenéé, táncé, szórakozásé volt a főszerep.

 Az egyik fiatal úgy fogalmazott: ebben a táborban úgy érezte, mindig közel van hozzá Isten; amikor dolgozott, szórakozott vagy a fórumokon vett részt, mert rájött, hogy a mellettünk lévő felebarátot szeretve a jelen pillanatban folyamatosan szerethetjük Istent.

 Utolsó este a város lakói és a tábor résztvevői megköszönték egymásnak azt, amit ez a néhány nap nyújtott mindannyiuknak. A város részéről rengeteg felajánlás érkezett a tábor javára: pénzadomány, sok-sok gyümölcs és zöldség, ingyenes teremhasználat – és ezernyi kis probléma oldódott meg a helyiek szeretete által. A jánoshalmiak hálásak voltak, hogy a fiatalok dinamizmusukkal reményt vittek ebbe az olykor megfásult, gondokkal küszködő környezetbe. Valóban megélték, hogy egymás testvérei és ez a testvériség képes arra, hogy az egyes embereken túl egész közösségeket, városokat megújítson.

 (Forrás: Magyar Kurír)