vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.25. 

A cigányok negyede nem akar dolgozni

A szlovákiai romák 19 százalékát nem aggasztja, hogy munkanélküli, további 5 százalékuknak pedig tökmindegy, van-e munkájuk, vagy nincs – derül ki a szlovák közegészségügyi hivatal felméréséből. A közvélemény-kutatást a besztercebányai, bártfai, kassai, nagymihályi, poprádi, eperjesi, rimaszombati, rozsnyói, ólublói és iglói régiós közegészségügyi hivatalok bevonásával végezték, mintegy 2014 romát kérdeztek meg.

 „Súlyos problémának tartjuk azt a megállapítást, hogy a romák negyede nem érdeklődik a munka iránt“ - áll a közvélemény-kutatással kapcsolatos jelentésben, melyet az egészségügyi miniszter nyújtott be tárcaközi egyeztetésre.

 „A munkanélküliség következtében nagy számú roma – 50 százalék – szorul szociális segélyre, ami azt jelenti, hogy semmilyen egyéb bevétele nincs. Rokkantsági nyugdíjat a felmérésben részt vevő romák 11 százaléka kap“ - szögezi le a jelentés. A felmérés szerint a romák magas munkanélküliségi mutatója alacsony képzettségükkel függ össze: a munkanélküli romák 86 százaléka még az alapiskolát sem fejezte be.

 A felmérés során a romák írási, számolási és olvasási készségét is vizsgálták. 13 százalékuk nagyon jól ír, 51 százalékuk jó minősítést, míg 22 százalékuk nem jó minősítést kapott. Kilenc százalékuk egyáltalán nem tud írni, míg 5 százalékuk csak aláírni tudja magát. A fiatalabb nemzedék egyébként jobb eredményt ért el a felmérés során. A számolási készséggel kapcsolatban hasonló eredmények születtek: 14 százalék nagyon jól számol, 51 százalék jól, míg 26 százalékuk számolási szintjét nem jóra értékelték. A résztvevők 9 százaléka egyáltalán nem tudott számolni. „Megállapíthatjuk, hogy a felmérés résztvevőinek több mint harmada kisebb-nagyobb problémákkal küzd a számolás terén“ - áll a jelentésben. Némileg jobb a helyzet az olvasással: a romák 61 százaléka jól olvas, míg 39 százalékuknak problémái akadnak.

 (Forrás: bumm, SITA)