vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.06. 

Hiába vártak a fővárosra

Saját forrásból városrendészkedik két hónapig a II. kerület a Moszkva téren, mivel a főváros vezetősége az ígérgetésen túl mostanáig nem tett semmit a forgalmas közlekedési csomópont rendbetételéért. Láng Zsolt polgármester szerint nem is csoda, hiszen nem lelhető fel koncepció a főpolgármester ténykedésében. A Moszkva téren egyébként a főváros mellett több vállalat is osztozkodik a rendért való felelősségen, az érintettek szerint azonban ők elvégzik a dolgukat.

Megelégelte az áldatlan állapotokat a fővárosi Moszkva téren a II. kerület vezetősége, ezért keddtől július végéig saját forrásból biztosít rendészeti szolgálatot a forgalmas közlekedési csomóponton. Láng Zsolt (Fidesz) polgármester a helyszínen tartott tájékoztatóján elmondta: több tucat levélben fordult az ügyben érintett vállalatokhoz és a Főpolgármesteri Hivatalhoz, de választ mindmostanáig nem kapott. A Moszkva tér ugyanis hivatalosan fővárosi fennhatóság alá tartozik, de egyes részeiért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a BRFK és a BKV Zrt. felel. Ráadásul három kerület – az I., a II. és a XII. – találkozásában fekszik. "Bár az érintett kerületeknek hivatalosan nincs hatáskörük a Moszkva téren, mégsem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy a turistaszezon kezdetén továbbra is zavartalanul működik az emberpiac, engedély nélküli árusok és a téren áthaladó utazóközönséget zaklató hajléktalanok uralják a terepet" – jelentette ki Láng.

 Emlékezetes: Kóka János, Demszky Gábor és Horváth Csaba a 2006-os parlamenti választási kampányban többször is kiállt a Moszkva tér rendezése mellett uniós forrásokból. "Ezek a kijelentések hangzatos választási ígéreteknek bizonyultak, a forgalmas csomópont azóta is gazdátlan, ezért ha máson nem is, a közbiztonságon javítani szeretnénk." A polgármester reméli, a kezdeményezés hatására az illetékesek legkésőbb a két hónapos akció lejárta után lépnek az ügyben.

 Vajthó Gábor, a II. kerület városrendészeti csoportvezetője lapunknak elmondta: mivel a kerületi közterület-felügyelőknek bírság kiszabása nem tartozik a hatáskörükbe, velük tart munkájuk során egy fővárosi kollégájuk is, akinek erre van jogosultsága. "Az akció várhatóan ötmillió forintjába kerül a kerületnek, és nyolc polgárőr, öt közterület-felügyelő, valamint két szabadnapos rendőr vesz benne részt naponta" – tájékoztatott a csoportvezető.

 Kíváncsiak voltunk rá, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és az érintett vállalatok mivel magyarázzák a Moszkva téren uralkodó áldatlan állapotokat. Megkeresésünkre Horti Zsófia, az FKF Zrt. szóvivője üdvözölte a kezdeményezést, hozzátéve, a vállalathoz tartozó részeken dolgozóik, legalábbis az ő tudtával, folyamatosan elvégzik munkájukat. "Csakhogy a Moszkva tér a főváros állatorvosi lova, hiszen több tulajdonos is osztozik rajta" – mondta.

 A BRFK sajtóügyeletesétől annyit tudtunk meg, hogy a II. kerületi rendőrök reggel héttől kilencig és délután háromtól hatig járőröznek a téren, a köztes időben pedig közterület-felügyelők biztosítják a rendet. "A fővárosi önkormányzat nem néhány napban gondolkozik, hanem hosszú távon, végleges megoldáson dolgozik. A tér átalakítása az eredeti tervek szerint halad, a beruházás előkészületei 2009-ben megkezdődnek" – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal, hozzátéve, hogy a tér arculatának rendezése nemcsak hatósági feladat, hanem szociális kérdés is, hiszen a szegénységet, a hajléktalanságot nem lehet rendszabályokkal megszüntetni. A BKV szerint a tér rendbetétele, mivel közterület, nem a közlekedési társaság feladata. (Képünkön Láng Zsolt polgármester.)

 (Forrás: Magyar Hírlap)