vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.06. 

Magosz: A pénzügyminiszter váltsa le Benedek Fülöpöt!

A Magosz arra szólítja fel Veres János pénzügyminisztert, hogy váltsa le Benedek Fülöpöt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettesét - mondta Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója június 4-ei sajtótájékoztatóján. A Fidesszel szövetséges gazdaszervezet politikusa szerint a vagyonkezelő felett felelőséggel bíró pénzügyminiszternek azért kellene leváltania Benedek Fülöpöt, mert korábban, az agrártárca szakállamtitkáraként két olyan ingatlanügyben is érintett, amelyben nyomoz az ügyészség.

 A pákozdi ügyben, amelyben várhatóan június 9-ig befejeződik a nyomozás, a Fejér Megyei Főügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsítja Benedek Fülöpöt és további három embert. A nyomozás azért indult, mert egy 202 hektáros pákozdi ingatlant jogszerűtlenül vont ki művelésből a székesfehérvári földhivatal 2006. decemberében; a gyanú szerint Benedek Fülöp jogellenes befolyására.

 A másik - újfehértói - ügyben is folyik az eljárás; itt Budai Gyula szerint szintén felvetődik Benedek Fülöp érintettsége, mert - mint kifejtette - egy ingatlaneladási pályázaton vesztes gazdasági társasággal folytatott megbeszélése után adott utasítást arra, hogy a Nemzeti Földalapkezelő nyilvánítsa érvénytelenné a pályázatot.

 Ezzel kapcsolatban hozzátette: úgy néz ki, hogy az agrártárca és a vagyonkezelő zrt. vezetősége "falaz" Benedek Fülöpnek ebben az ügyben, mert nem biztosítja azokat a dokumentumokat, amelyek a nyomozás befejezéséhez elengedhetetlenek lennének az ügyészségnek.

 Ugyanakkor - tette hozzá Budai Gyula - a pákozdi és az újfehértói ingatlanügy mellett a Magosznak egy olyan adásvételi szerződés is a birtokában van, amely szerint 1999-ben Benedek Fülöp "a földtörvény kiskapuit kihasználva" egy olasz tulajdonú cégnek adott el egy földterület, amelyet előzőleg kivontak a művelés alól. Így lehet kijátszani a földtörvényt, amely szerint külföldi jogi személy nem szerezhet termőföldet Magyarországon - fogalmazott Budai Gyula, aki szerint nem ez az egyetlen ilyen szerződés, ami a birtokukban van.

 Kijelentette: arra szólítják fel Veres Jánost - akit levélben is megkeresnek -, hogy a folyamatban lévő pákozdi, újfehértói ügy és az ismertetett adásvételi szerződés alapján váltsa le Benedek Fülöpöt pozíciójából.

 A sajtó az elmúlt hetekben írt arról, hogy a pákozdi ügyben "korrupció gyanújába" keveredett a volt szakállamtitkár.

 Benedek Fülöp az ügy kapcsán kiadott közleményében azt írta: gyanúsítottként hallgatta ki még április 14-én a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség, de jogsértést nem követett el. A volt szakállamtitkár a gyanúsítás ellen panasszal élt, de ezt a megyei főügyészség elutasította. Az elutasító döntés ellen a Legfőbb Ügyészséghez fordult Benedek Fülöp, hogy panaszát érdemben bírálják el, és szüntessék meg ellene az eljárást.

 (Forrás: echotv.hu)