vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

A kicsiket sem kímélik a tordasi hangulatkeltők

Jogi lépeseket fontolgat a közelmúltban Tordason iskolaigazgatóvá választott Kosaras Péter Ákos a személye ellen indított rágalomhadjárat miatt. Hiller István oktatási miniszter szerint alkalmatlan feladata ellátására. A szomszédos településekről az új igazgató kinevezése után egyre többen szeretnék átíratni gyermeküket a tordasi iskolába. 

"A Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma. Az ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember nem alkalmas egy iskolai közösség vezetésére" – jelentette ki Hiller István oktatási miniszter a távirati irodának egy héttel azután, hogy Tordas és Gyúró önkormányzata, külön-külön, minősített többséggel Kosaras Péter Ákost választotta iskolaigazgatónak. Hiller István szerint Tordas és Gyúró önkormányzata a magyar önkormányzati közösség két megbecsült tagja, Kosaras iskolaigazgatóvá választása azonban olyan döntés, amely a két település önkormányzatát ebből a közösségből kiemelte.

 A tanár, hadtörténész azért került előbb a baloldali sajtó, majd az SZDSZ és az MSZP politikusainak célkeresztjébe, mert egy tavaly januári hagyományőrző teljesítménytúrán társaival a második világháborúban részt vevő országok egyenruháiban fogadták az ellenőrző pontokon a kirándulókat. Az amerikai és az orosz katonai viselet mellett jelen volt a Waffen-SS Hunyadi páncélosainak zubbonya is, s azt Kosaras Péter Ákos viselte. A tanárról ekkor készült képet használta fel a sajtó a lejáratására.

 "Nem Tordas és Gyúró, hanem megnyilvánulásával a miniszter vonta ki magát a demokratikus közösségből" – reagált Hiller István kijelentésére Teszár Tamás, Tordas alpolgármestere. Hozzátette, két település testületének kétszer kétharmados támogatása után Kosaras megkapja a kinevezését.

 A Történelemtanárok Egyesülete az ombudsmanhoz fordult az igazgatóválasztás miatt, s az egyesület tagjai szerint felmerül az alkalmatlanság kérdése az ügyben. Annak ellenére vélik így, hogy közleményükben elismerik: soha nem találkoztak az illetővel.

 "Szakmai felkészültsége, a korábbi munkahelyén kollégái, tanítványai és a szülők elmondása alapján a legjobb helyen lesznek a gyermekeink a tordasi iskolában" – mondta az igazgatóválasztásról Veres Andrea háromgyermekes tordasi anyuka. Mint mondta, néhány szülő ugyan hangulatot kelt az új igazgató ellen, de ezzel csak árt a gyermekeknek. "Felháborító, hogy odacsődítettek két tévéstábot az iskola bejáratához – mondta –, amikor a tanítás végén a legkisebb gyerekek jöttek ki az épületből. Rémülten nézték a kicsik, mi történik." Szavai szerint ennek ellenére több szomszédos településről is jelentkeztek szülők, hogy szeptembertől Tordasra szeretnék beíratni gyermeküket.

 "Kedvesen fogadtak a pedagógusnapon és a trianoni megemlékezésen is" – mondta a Magyar Hírlapnak Kosaras Péter Ákos. Azt tapasztalta, a személyes találkozás feloldja a feszültséget, eloszlatja a tévképzeteket, amelyeket a sajtó alakított ki. "Ne kelljen a szülőknek gyerekeiket még a nyolcadik befejezése előtt elvinniük innen, hogy bejuthassanak a képességeiknek megfelelő legjobb középiskolába" – mondta terveiről. Az új igazgató a nagypolitikából érkezett támadásokról megjegyezte: "Ha hatalmi státusukkal visszaélve tovább folytatják a rágalmazást, bíróság előtt kell felelniük." 

 

A hetek óta a média homlokterében álló Kosaras Péter Ákos tanár, hadtörténész a tordasi és gyúrói iskolák frissen kinevezett igazgatója tiltakozik a támadások, vádak ellen.

 - Számított-e ekkora felzúdulásra a pályázatának hírére?

 - Nem számíthattam ilyen rágalomhadjárata. Elszomorít, hogy ilyesmi 2008-ban megtörténhet, az 50-es évek szellemiségét megidézve. A vádlók felhasználják a médiát, egyéb hatalmi eszközökkel egyetemben. A másik felet, engem meg sem hallgatták, s mégis kinyilatkoztatnak.

 - Nemcsak az elhíresült egyenruhás képe miatt bírálják, hanem nézeteit vetik a szemére.

 - A 2005. december 5-iki népszavazás kapcsán írott cikkemet citálják elő folyamatosan, s kirekesztőnek nevezik. Szerintem azok a kirekesztők, akik a határainkon kívülre rekedt honfitársainktól megtagadták az állampolgárság jogát.

 (Forrás: Magyar Hírlap/Fejér Megyei Hírlap)