vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

Komoly képviselet szükséges

A védett területeket kezelő civil társadalom megerősítése érdekében az Erdélyi Kárpát Egyesület a romániai védett területek kezelésével foglalkozó civil szervezeteket összefogását tűzte ki célul.

 A védett területek adminisztrálása nagy felelősséggel jár, amit állami támogatás hiányában több helyen az országban civil szervezetek vállaltak fel. Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti (EKE) már 2004 óta kezel védett területeket megyénkben. Jelenleg öt védett terület kezelését végzi: Túrmenti Természetvédelmi Terület, Csanálosi Kőriserdő, Vermes Mocsár, Kismajtényi Halastavak, Mezőfényi Homokbuckák. A többéves gondnoki munka során számos problémával találkoztak az ekések, melyek megoldásához alapos szakmai és jogi ismeretekre volt szükség. A megyei védett területek kezelése mellett, több esetben más civil szervezetek is felkeresték és kérték az EKE szakmai segítségét különböző jogi kérdésekben és a területek kezelési tervének elkészítésével kapcsolatban — olvasható az EKE sajtóközleményében.

 Romániában jelenleg összesen 375 védett természeti terület található, amelyek közül 78 terület gondnokságát civil szervezetek látják el. Mindezek mellett több esetben konfliktusos helyzetbe kerülnek a helyi lakossággal és védett területen illegális tevékenységeket végző vállalkozókkal, állami intézményekkel. A felmerülő problémák kezelése alapos jogi ismereteket kíván, de a civil szervezetek nem minden esetben rendelkeznek a szükséges ismeretekkel, a törvény adta jogaikkal és kötelezettségeikkel. Egymástól elszigetelten végzik feladataikat, ezért nincs meg az információáramlás a védett területeket kezelő civilek között, mert sok esetben nem tudnak egymás létezéséről. Érdekeiket nem sikerül érvényre juttatniuk, mert nincsenek képviselve és támogatva a központi közigazgatás szintjén, ezért egy komoly érdekképviseleti szervre van szükség.

 (forrás: erdon.hu)