vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

Huligántanya lett a nagyváradi palotakert

Huligánok tanyájává vált a nagyváradi római katolikus püspöki palota kertje. Románia egyik legimponzánsabb műemlékét, a város kiemelkedő turisztikai látványosságát az elhagyatottság uralja. Kidőlt palotakerítés, falfirkák a palota falán, a szobrok talapzatán. Az 1776-ban báró Patachich Ádám püspök által építetett nagyváradi római katolikus püspöki palotát 2004-ben kapta vissza a püspökség a román államtól. Az épületben több mint negyven évig a Körösvidéki Múzeum működött, amely pénzhiány miatt mai napig nem tudott elköltözni. Az egyház addig nem költ javításra, amíg a múzeum át nem adja az épületet.

 Nem tudjuk rendbe tartani, nincs megfelelő személyzetünk, embereink, őreink, akik ott őrködjenek éjjel nappal. Bezárni nem tudjuk, mert ott van a múzeum. Egy nap megcsináljuk, éjjel tönkreteszik. Ha megkapjuk és bezárjuk a palotát, amint a püspök odaköltözik, akkor már lesz őrünk – mondta Fodor József, a nagyváradi Római Katolikus Püspökség általános helynöke.

 Az őrizetlen palotakert díszeit ellopták vagy tönkretették. Évekkel ezelőtt Szent László király fejéről törték le a keresztet. Az egyház abban bízik, hogy év végéig a múzeumtól átveheti egykori tulajdonát. (Képen : a nagyváradi püspöki palota.)

 (Forrás: eszaon.hu)