vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

Nyolc magyar a szerb parlamentben

Tavaly februárban a vajdasági magyarok azt nehezményezték, hogy szavazataikkal hiába támogatták több tízezren a belgrádi székhelyű, Borisz Tadić államfő vezette Demokrata Pártot, az csak egyetlen magyar képviselőt, az adai Tóth Tamást rakta a szerbiai parlamentbe kerülők listájára. Aztán annak ellenére, hogy ez az egy képviselő csupán tapasztalatszerzésre rendezkedett be, és egyetlen egyszer sem kért szót a törvényhozás ülésein, a vajdasági magyarok félve attól, hogy a szerb radikálisok kerülnek hatalomra, és emiatt még jobban eltávolodunk Európától, ismét nagy számban szavaztak a Demokrata Pártra. A demokraták iránti eddigi, szinte határtalan magyar bizalom tehát nem annak tudható be, hogy Tadićék bármit tettek volna a kisebbségi jogok érvényesítése vonatkozásában, mert e tekintetben egy húron pendülnek a radikálisokkal, ígéreteikkel Dunát lehetne rekeszteni, hanem annak, hogy a kívánatosnál nyeglébb magatartásuk ellenére magyarjaink bennük látják az európai út letéteményesét. Mert úgy vélik, nincs más alternatíva az eddigi radikális túlerővel szemben. Ez volt eddig, mert a demokraták közben levonták a következtetést a történtekből és cselekedtek.

Színeikben most három magyar jutott a szerb parlamentbe: Lódi Gábort, aki eddig a vajdasági kormány alelnöke volt, Tóth Tamás, aki hosszan tartó némasága ellenére talpraesettségéről tett tanúbizonyságot az elmúlt kampányban, hisz az egyik rádiós vitaműsorban a hallgatók egybehangzó véleménye szerint még a VMSZ nagy tapasztalatú politikusát is lekörözte, és harmadikként a szélesebb közvélemény számára eddig ismeretlen Maráci Nándor, aki eddig Magyarkanizsa alpolgármestere volt. Parlamentbe juttatásával a demokraták elvesztett kanizsai pozíciójukat próbálják erősíteni.

A demokratákra tehát mostantól csak akkor neheztelhetnek a vajdasági magyarok, ha annyit sem tesznek, hogy legalább a nemzeti tanácsok munkáját szabályzó új törvény megszülethessen, amely majd lehetővé teszi, hogy olyan kis magyar parlament alakulhasson itt Szerbiában, amelynek vezetőit mindenki által elfogadható demokratikus módon maguk a magyarok választják meg. Ehhez persze az kell, hogy a demokraták kormányalakítói szerephez jussanak. Jelenleg úgy néz ki, hogy így lesz.

A demokraták többé nem érhetik be azzal a csekély gesztussal, hogy megnövelték magyar képviselőik számát. A jövőben vállalniuk kell azt is, hogy magyar képviselőik minden fontos alkalommal felveszik a kesztyűt a deklaráltan magyar érdekeket védő VMSZ-es képviselőkkel szemben, és színt vallanak a kisebbségi kérdésekben. Hogy tisztán láthassuk, tényleg tenni akarnak érettünk, vagy csak a szavazatainkra vadásznak, ahogy eddig tették.

A három demokrata párti képviselő mellett még négy, a Magyar Koalíció színeiben parlamenti mandátumhoz jutott VMSZ-es képviselő beszéli a magyar nyelvet a szerbiai képviselőházban, és nyolcadikként továbbra is ott lesz a Szerb Radikális Párt képviselője, Kismárton Ottó okleveles agrármérnök Nagykikindáról.

Hogy a magyar nyelvet a nyolc képviselő csak beszéli-e, vagy tesznek is érte valamit, azt az előttünk álló időszak meg fogja mutatni. A VMSZ képviselőivel eddig pozitívak a tapasztalatok. Az előttünk álló hetek, hónapok és talán évek bizonyítási lehetőséget szolgáltatnak a többiek számára is. (Képen: a szerbiai parlament.)

(forrás: vajdasagma.info)