vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

Mennyi esély van az integrációra?

A Nemzetközi Gazdasági Fórum (NGF) megnyitóján Dmitrij Medvegyev (képünkön) orosz államfő bejelentette, hogy a közeljövőben megszületik az a terv, amely Moszkvát a világ pénzügyi központjává fogja tenni.

Az orosz államfő a nemzeti valutát, a rubelt az egyik vezető regionális tartalékvalutává szeretné felfejleszteni. Ezen kívül Oroszország kész együttműködni a világközösséggel az élelmiszerkrízis leküzdése érdekében és kész krízisellenes programok kidolgozására is – fogalmazott Medvegyev.

 A június 7-én Szentpéterváron kezdődött 12. Nemzetközi Gazdasági Fórumon szó esett többek között a globális problémákról és Oroszország fejlődési stratégiájáról. A jelenlegi világszerte tapasztalható pénzügyi krízisért az Amerikai Egyesült Államokat okolta, közölve, hogy akármilyen nagynak tekinthető az amerikai piac, mégsem vállalhatja fel a világpiacok irányítását. Az orosz elnök a továbbiakban pedig szorgalmazta ennek az USA által befolyásolt rendszernek az átépítését. Elképzelhető, hogy ezt a szerepet a jövőben Oroszország szeretné átvenni? Ebben az esetben Ukrajnának jól meg kellene gondolnia, hogy melyik irányba integrálódik…

 Oroszország újra hallatott magáról. A szentpétervári gazdasági fórumon Dmitrij Medvegyev államfő negatív kritikával illette az USA-t a pénzügyi világszervezetek fölötti irányítása miatt. Kilátásba helyezte ennek a világrendnek az átépítését, de olyan módon, hogy abban Moszkva jelentős mértékben kivenné a részét. Oroszország ma globális játékos, és figyelembe véve a világ sorsáért érzett felelősséget, részt szeretnénk venni az új játékszabá-lyok létrehozásában, de nem a világbirodalmi törekvéseket kell ezalatt érteni, hanem azt, hogy ehhez rendelkezünk a megfelelő lehetőségekkel és forrásokkal – mondta az elnök.

 A világ energetikai piaca szintén krízishelyzetben van. A megoldást Medvegyev szerint az orosz gázpiac liberalizálásában és az olajszektorban való adócsökkentésekben kell keresni. Ezzel nemcsak az orosz tüzelőanyag és energetikai komplexumot sikerülne megerősíteni, hanem a világ energetikai piacaiban is stabilitást eredményezne. A krízishelyzet megoldásában fontos szerep jutna az alternatív energiaforrásoknak is, csakhogy a biodízel előállítása már megmutatta, hogy nem szabad ilyen egyoldalúan hozzáállni a dolgokhoz. (a biodízel problémájáról egy korábbi cikkünkben már szóltunk, a farmerek az új üzemanyag előállítása érdekében inkább a tüzelőanyag-iparnak termelnek, nem pedig az állattenyésztőknek, ez pedig élelmiszerhiányhoz és éhséghez vezethet)

 A gazdasági fórum előtt egy nappal Ukrajna rossz híreket kapott az egyre feljebb törő keleti szomszédtól: 2009. január elsejétől közel kétszeresére emelkedik az importált orosz földgáz ára. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mondta Viktor Juscsenko ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz államfő találkozója után. A nagymértékű áremelés azért fog bekövetkezni, mert az Oroszország területén keresztül Ukrajnába eljutó közép-ázsiai származású földgáz árait hozzáigazítják az európai árakhoz.

 Ennek megfelelően a tarifa majdnem a duplájára fog növekedni. Ukrajnára nézve ez egy újabb csapás lesz, hiszen a tavalyi 16,6 százalékos infláció akár az idén is megvalósulhat, sőt, akár még magasabb értéket is mutathat. Az Állami Statisztikai Bizottság adatai szerint májusban az előző hónaphoz képest 1,3 százalékot tett ki a pénzromlás, de ha a 2007. év májusához viszonyítjuk, akkor 31,1 százalékot! Az év eleje óta 14,6 százalékos az infláció, az előző év azonos időszakához képest pedig 25,8 százalék. Az áremelések legnagyobb mértékben a burgonyát, a gyümölcsöket, a hús- és tejtermékeket, továbbá a pékárut érintették. Ezzel együtt csökkent a tej, a sajt, a tojás és a cukor ára. Ilyen tendenciák mellett az év végére rekordértékű inflációra számíthatunk, amit a jövő évi gázáremelés fog megtetőzni.

 (Forrás: Kárpátinfo hetilap)