vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

A magyar tejtermelőknek is elegük van

Hamar vége szakadt a magyar tejtermelők jókedvének: a tavalyi nagy kaszálás után folyamatosan apad a felvásárlási ár, miközben a takarmány drága maradt. A német sorstársak tiltakozási akcióin felbuzdulva ők is demonstrálni akarnak.

A magyar szarvasmarha-tenyésztők csatlakoznak az alacsony tejfelvásárlási árak miatt indult nyugat-európai tiltakozó mozgalmakhoz – erről döntött a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya legutóbbi budapesti ülésén. A csatlakozás módjáról később határoz a választmány.

 Tóth István, a MOSZ titkára az MTI-nek elmondta: néhány hónapos növekedést követően az utóbbi hónapokban, illetve hetekben jelentős mértékben, mintegy 20 forinttal csökkent a tej felvásárlási ára. A felvásárlók jelenleg már csak 80 forintot, de van ahol ennél is kevesebbet fizetnek egy liter tejért.

 A MOSZ titkára jelezte: véleményük szerint az árcsökkenést az Európai Unió hibás döntése okozta, a tejpiaci zavar annak köszönhető, hogy a bizottság április 1-jétől felemelte a tagországok tejkvótáját 2 százalékkal. Úgy vélte, erre nem volt szükség, mert tejhiány gyakorlatilag csak Olaszországban volt. Tóth István sérelmezte azt is, hogy Magyarország az unióban megszavazta a tejkvóta-emelést, holott az a magyar termelőknek nem állt érdekükben. Így végül is a magyar agrártárca is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar tejtermelők jelenleg kevesebbet kapnak árujukért, mint néhány hónappal ezelőtt - mondta.

 Németországban a termelők már egy hete tiltakoznak az alacsony felvásárlási árak ellen, az országos demonstráció keretében - a szállítási bojkott mellett - gazdák ezrei vontak blokádot tejüzemek köré. A német termelőket már korábban támogatásukról biztosították Ausztria, Belgium, Luxemburg, Svájc, Hollandia és Franciaország egyes területeinek tejtermelői.

 (Forrás: agrarkapu.hu)