vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.13. 

Napközis táborok engedély nélkül

Egy jogszabály-változtatás miatt a nem bentlakásos nyári napközis táborok létrehozásához már nem kell ÁNTSZ-engedély. Ez pedig aggodalomra adhat okot, hiszen a gyerekek alapvető érdeke a higiénés feltételek biztosítása.

Hosszú évtizedek óta engedélyhez, 1991-től napjainkig pedig ÁNTSZ-engedélyhez kötötték a nyári táboroztatást és üdültetést, legyen akár bentlakásos, akár napközis. Az eljárásra azért volt szükség, hogy a gyerekek biztonságban és egészségügyi szempontból megfelelő körülmények között tölthessék napjaikat, és erről mind a pedagógusok, mind a szülők megnyugvással vehettek tudomást. Alapos vizsgálat során derítettek fényt arra a szakemberek, hogy a szervezők gondoskodtak-e a napközbeni orvosi ellátásról, hogy egészséges felnőttekre vannak-e bízva a gyerekek, hogy megfelelő színvonalon látják el étkezésüket, és hogy nem kerülnek érintkezésbe veszélyes anyagokkal.

 – Miután a jogszabály megváltozott, most már csak azokat a táborokat kötelesek engedélyeztetni a szervezők, amelyek kereskedelmi vagy magánszálláshelyeket vesznek igénybe, és amelyek bentlakásosak. A kulcsosházak vagy nomád táborok esetében is szigorú az eljárás, a jegyzőségek bonyolítják le az engedélyezési procedúrát – mondta el dr. Papp Judit, pécsi főjegyző. – Az ÁNTSZ mint szakhatóság elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

 A probléma az új rendelkezés kapcsán a napközis táborokkal van, hiszen amíg korábban előzetes ÁNTSZ-engedélyre volt szükség működtetésükhöz, addig mostantól csupán bejelentési kötelezettség terheli a szervezőket. Ez azért probléma, mert az elmúlt években is volt példa arra, hogy ételmérgezés miatt be kellett zárni nyári gyerektábort. Az eljárás a megelőzést szolgálta, hiszen általában már az engedélyezéshez szükséges ellenőrzések során elérte a szakhatóság, hogy betartsák az előírásokat.

 – A korábbi években mindig ellenőriztük a táborokat – mondta el dr. Török Katalin, az ÁNTSZ Pécsi, Sellyei és Siklósi Kistérségi Intézetének tiszti főorvosa. – Ennek hiánya miatt azonban bekövetkezhetnek járványok, fertőző betegségek – magyarázta –, leggyakrabban a víz- és szennyvízkezeléssel, az étkeztetéssel, az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban fordulhatnak elő hiányosságok.

 Mint megtudtuk, a leggyakoribbak lehetnek a szalmonellás megbetegedések, de az sem mindegy, hogy a zuhanyzók, vécék milyen számban állnak rendelkezésre, és természetesen ellenőrizni kell a fürdőmedencék állapotát, vizének minőségét is. A pécsi kistérségben eddig idén tíz napközis tábort jelentettek be – mondta a tiszti főorvos –, nyilvánvaló, hogy ez csak a kezdet. Bár nem engedélykötelesek ezek a táborok, de az ÁNTSZ igyekszik valamennyit ellenőrizni, és amennyiben bármilyen rendellenességet találnak, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozta.

 (Forrás: Dunántúli Napló)