vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.20. 

Gyurcsány hiteltelen

Halálos fenyegetést kapott Komáromi István pécsi MSZP-s, aki aláírásgyűjtésbe kezdett a párton belül Gyurcsány Ferenc leváltásáért. Komáromi István a szocialista párt alapító tagja, és a párton belül egy alapszervezet titkáraként dolgozik. Ez a pozíció a párthierarchián belül egyáltalán nem mondható magasnak, arra azonban elegendő lehet, hogy megrendítse az MSZP bebetonozott vezetőségét.

 – Honnan értesült a fenyegetésről?

 – A feleségem olyan jelzést kapott egy Amerikában élő 56-os magyar ismerősünktől, hogy el akarnak tenni láb alól. Ismerősünk azt tanácsolta: költözzek el a városból és hagyjam abba az aláírásgyűjtés szervezését. Természetesen nem mentem sehova. Továbbra is Pécsen élek, megfelelő óvatossággal. Tisztában vagyok azzal, hogy sokak érdekeit sértették az utóbbi hetek fejleményei, kezdeményezésünk következményei.

 – Mivel fenyegették meg?

 – Lelőnek.

 – Kiderült a telefonbeszélgetésből, hogy ismerőse honnan vette ezt az információt?

 – Nem mondta meg. Annyit elárult: higgyem el, ő jót akar nekem. Azt mondta, hogy Magyarországról származik az információja, ugyanis tartja a kapcsolatot az itthoniakkal.

 – Minek a következménye lehet a fenyegetés?

 – Észrevételeimet már tavaly szeptemberben leírtam, amit eljuttattam a városi és megyei MSZP vezetőségének. Nem léptek semmit. Ebben a városvezetéssel szembeni kritikáimat fogalmaztam meg, ezenkívül felvázoltam, milyen miniszterelnökre lenne szüksége ebben a nehéz helyzetben az országnak.

 – Említsen meg néhány kritériumot.

 – Olyan kormányfőnk legyen, akit a társadalom elfogad, mivel integráló személyiség. Ebben a zavaros helyzetben tudjon szót érteni az ellenzékkel is. Ne tekintse ellenségnek az ellenzéket. Nem megoldás az, hogy Gyurcsány Ferenc bemegy a Parlamentbe, az ellenzék meg kivonul. Az ellenzéket nem lehet leváltani, viszont nekünk az országot tovább kellene kormányoznunk, főleg a mostani helyzetben, mikor a koalíciós partner – hála a Jóistennek – kifarolt. Ebben a helyzetben a Fidesszel meg kéne egyezni. Ideológiailag lehet, hogy kibékíthetetlen a két párt ellentéte, de az ország érdekében, úgy gondolom, a Fidesz is partner lenne a döntések meghozatalában. Nem feltételezem, hogy az ország elszegényedésében, padlóra kerülésében lenne érdekelt az ellenzék. Felháborító, hogy már Románia is lehagyott minket.

 – Hogyan viszonyul a miniszterelnök pártvezér a tisztújításhoz?

 – Március 29-én, a pártértekezleten a miniszterelnök bejelentette, hogy előre hozott tisztújítás lesz a pártban. Június közepét jelölte meg, ezzel sokunk egyet is értett, de az nem működik, hogy egy követ dobok a fán ülő verebek közé, azok szétrepülnek, majd a veszély elmúltával ugyanazok visszaszállnak. Magyarul a miniszterelnök azt akarta, hogy a küldöttek megerősítsék, és minden menjen ugyanúgy, mint eddig. Ezért javasoltam azt, hogy ez a tisztújítás teljes legyen, alulról egészen legfelsőbb szintekig történjen meg. Nincs semmi bajom azzal, hogy úgy működik a párt, mint egy részvénytársaság, de ha egy cégnél az éves eredmény veszteséget mutat, nem a részvényeseket zavarják el, hanem a menedzsmentet. Kértem a választmányt, hogy döntsenek – ők a kezdeményezésem előtt már elvetették Gyurcsány indítványát a tisztújításról –, de a választmány nem akar semmilyen változást. Nekik úgy jó minden, ahogy van. Ezt követően kezdtük el az aláírásgyűjtést.

 – Mi kell ahhoz, hogy eredményes legyen a kezdeményezésük?

 – A tagok 10%-ának kell aláírnia a tisztújítási kezdeményezést a Magyar Szocialista Pártban. Ha a kongresszus ősszel dönthetne erről, akkor egy teljesen „megtisztult” MSZP-vezetés indulhatna az EU parlamenti választásokon.

 – Mikor kezdték az aláírásgyűjtést, és mennyien írtak alá eddig?

 – Egy hónap alatt körülbelül ezren írták alá a kezdeményezést. A nyilvántartott párttagok számához viszonyítva kell összegyűjteni 10%-ot, viszont nem kaptam még választ az elnökségtől arra, hogy mennyi a taglétszám. Nem feltételezem, hogy szándékosan mellőzték a választ.

 – Kik írták eddig alá a tisztújítás kezdeményezését?

 – Nem csak helyiek, csatlakozott például a társadalompolitikai tagozat, a Hajdú-Bihar megyei platform és sokan jelzik, hogy egyetértenek a kezdeményezéssel. Lesz egy megbeszélésünk a stratégiáról, nehogy lefelejtsünk valamit, aminek az lehet a következménye, hogy nem hitelesítik az aláírásokat.

 – Támogatnák az előre hozott választásokat?

 – Nem kell félni az előre hozott választásoktól. Egy ilyen esemény az MSZP megtisztulását eredményezné. A megoldás kulcsa persze Gyurcsány kezébe van, egy határozott döntés kellene a miniszterelnöktől, miszerint átadja a helyét egy megfelelő embernek. Amennyiben rendben működne a kormány, nem kéne odafigyelnünk a „szabad madarakra”, akik az egy százalékukkal ugrálnak. Nehogy már a malter vágja falhoz a kőművest.

 – Mi a véleménye, Fodor Gábor győzelméről?

 – Jobb, mint a Kóka. Gazdasági szemszögből tekintek erre a választásra. El kell ismerni, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium élén Fodornak voltak eredményei. Az SZDSZ új pártelnöke nem veti el az előre hozott választást, de azt sem, ha személycserék lennének az MSZP vezetésében, sőt akkor hajlandó lenne támogatni a kormányzást. Pozitívabb embernek tartom, mint Kóka Jánost, aki hiteltelen a társadalom szemében, pont úgy, mint Gyurcsány Ferenc. Ők egymással rivalizáltak: melyikük a nagyobb liberális? Az MSZP-nek viszont vissza kéne térnie a szociáldemokrata alapokhoz. Akihez közelebb állnak a liberális eszmék, azok ne legyenek az MSZP tagjai, erre van egy külön párt, menjenek oda. Ez olyan, mint itt, Pécsen megkóstolom cirfandlit – az egy nagyon finom bor –, majd megkóstolom a szatmári szilvapálinkát, az is nagyon jó, de ha ezeket összekeverem, ihatatlan löttyöt kapunk.

 – Kit tartana megfelelő elnöknek és miniszterelnöknek?

 – Gráf József a megoldás. Ő tud az emberek nyelvén beszélni, megvan a kellő élettapasztalata, nem villog, megérti a tanyasi, falusi embert is, amit elmond, kézzelfogható és hiteles. Ez lenne a legjobb megoldás, csak Gyurcsány Ferencnek nem kéne ennyire ragaszkodnia a hatalomhoz. Amivel viszont az egész pártot tönkre fogja tenni.

 – Ez ellen csak az MSZP tagsága tud tenni, a nép már többször véleményt nyilvánított a kormány munkájáról.

 – Pontosan. Most elvonul az MSZP-vezérkar, hogy kitalálják, hogyan alakítsák Fodor Gábor megnyerésére az új stratégiát.

 (Az interjú június 8-án készült.)

 Oláh János