vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.20. 

Jól szerepelt az MPP, de két fontos várost nyert az RMDSZ

Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ jelölje győzött, Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn viszont az MPP jelöltjei nyertek. A helyhatósági választások második fordulójában viszonylag sok független jelölt nyert mandátumot, így például Bukarest főpolgármestere, vagy Székelyföldön Parajd és Csíkpálfalva is. Nehéz kampány volt, de mostantól Sepsiszentgyörgyön közösen kell elkezdeni a munkát, a város minden lakójára szükség lesz - mondta június 15-én este Antal Árpád, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben megnyerte a háromszéki város polgármesteri tisztségét. Antal Árpád megjegyezte, hogy szerinte a rendkívül alacsony, alig harminc százalékos részvételi arány a helyhatósági választások második fordulójában elsősorban az ellenfél negatív kampányának tulajdonítható, amelynek demobilizáló hatása volt. Az elmúlt másfél hétben nagyon sok negatív elem jelent meg a Magyar Polgári Párt kampányában - tette hozzá. Nyilatkozatában Antal azt üzente az MPP-nek, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni. Leszögezte: polgármesteri tevékenysége során szüksége lesz minden sepsiszentgyörgyire, azokra is, akik nem rá szavaztak, és azokra is, akik távol maradtak. Csinta Samu, az MPP jelöltje a választás után elismerte: emberileg kicsit csalódott. Egyértelműnek nevezte, hogy az MPP-nek nem sikerült „ledolgoznia" azt a hátrányát, amely abból fakad, hogy mindössze két hónapja létezik. Nem sikerült győznie az RMDSZ-szel szemben, amelynek apparátusa immár tizennyolc éve működik fejlett szervezeti és stabil anyagi háttérrel. Megállapította: természetesen jobb lett volna, ha a győztes pozíciójából folytathatná e városban a munkát a szervezet. Az MPP ilyen helyzetben próbálja majd felépíteni magát, és a teljes siker reményében négy év múlva újra nekiindulhat a választásoknak - nyilatkozta Csinta Samu.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára a két legfontosabbnak tekintett helyszínen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is sikerült nyerniük a szövetség által versenybe küldött jelölteknek - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A politikus az RMDSZ által végzett párhuzamos szavazatszámlálás adatainak részleges feldolgozása alapján nyilatkozta ezt vasárnap. Sepsiszentgyörgyön Antal Árpádot, Szatmárnémetiben Ilyés Gyulát küldte versenybe az RMDSZ a polgármesteri szék elhódításáért. Jelentős sikernek számít az RMDSZ számára a bánsági város, Zsombolya polgármesteri címének megszerzése is.

Gyergyószentmiklóson az MPP Mezei János győzelmét ünnepelte, aki RMDSZ-es ellenfelét, Weil Gyulát győzte le. Tusnádfürdőn az MPP-s Albert Tibor aratott diadalt az RMDSZ-es Zólya Zoltán felett.

 (Forrás: erdely.com)