vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.20. 

Bábszínház és vattacukor

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Tiszacsomai Alapszervezete tizenkettedik alkalommal szervezett gyereknapot a település kultúrháza előtti téren. A rendezvényen a helyi fiatalokon kívül a környező települések ifjúsága is változatos kulturális műsorral járult hozzá az ünnepség sikeréhez.

 A szervezők nevében Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke köszöntötte a nagyszámú résztvevőt és a vendégeket. A 12 évvel ezelőtti kezdetekről szólva elmondta, a kulturális programban akkoriban mindössze 10-15 gyerek vett részt, a mostani gyereknapon pedig már közel 150 fiatal. Köszönetet mondott a munkából évről évre oroszlánrészt vállaló lelkes szervezőknek - köztük Papp Ilonának, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete ellenőrző bizottsági tagjának, Reskó Papp Angélának, a kultúrház igazgatójának, a település községi tanácsi dolgozóinak, a helyi vállalkozóknak és támogatóknak, köszöntötte többek között Csizmár Bélát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesét.

 Kovács Szvetlana polgármester asszony emlékeztetett arra, hogy Tiszacsoma volt az egyik első olyan település a Beregszászi járásban, ahol gyereknapot szerveztek.

 Csizmár Béla azt hangsúlyozta, mennyire felemelő érzés egy olyan ünnepségen részt venni, ahol örömtől sugárzó arcú, boldog gyermekek sokasága veszi körül a felnőtteket. Korunkra jellemző, hogy egyes szülők "karrierorientáltságuk" miatt nem adnak elég szeretetet gyermekeiknek. Pedig az anyagiaknál sokkal fontosabb nevelni és tanítani a gyermeket. Példaként említette a századelő magyarságát, ahol a 12 gyermek sem volt ritka, s bár sok volt az éhes száj, a későbbiekben ezek a gyermekek - hála szüleik gondos nevelésének - dolgos, becsületes tagjai lettek családjuknak, településüknek, magyar nemzetüknek.

 Sin József arról szólt, a gyermekek számára mennyire fontos, hogy megmutassák tudásukat, tehetségüket. "Sajnos erre ritkán van lehetőség, de az itt fellépő gyermekek szerencsések, hiszen az önkifejezésre remek alkalmat ad a gyermeknap." Mint mondta, a tiszacsomaiak felismerték, milyen fontos a település számára az összefogás és a tenni akarás.

 A tartalmas kulturális program a csomai óvodások fellépésével vette kezdetét. Rajtuk kívül szerepeltek még a Gecsei Műkedvelő Csoport és a Vári Művészeti Iskola növendékei, valamint Hunyadi, Macsola és Tiszacsoma műkedvelő fiataljai. A guti Veres Dóra gyönyörű dalokkal lepte meg a közönséget. A szervezők a támogatókat és a fellépőket emléklappal és értékes ajándékokkal jutalmazták.

 A bátyúi Cók-Mók Bábszínház Az elátkozott malom c. mesejátékkal szórakoztatta a gyereksereget. Majd megkezdődtek a szabadtéri vetélkedők, melyeknek során aszfaltrajzversenyben, valamint bicikli- és görkoriversenyben lehetett egymás ügyességét próbára tenni. Miközben főtt az ízletes bográcsgulyás, a futballpályán a helyi fiatalok a guti ifiválogatottal játszottak mini-focibajnokságot. A meccs érdekességét az adta, hogy a vendégek soraiban több ifjú leányka is küzdött, kemény leckét adva a fiúknak. Volt tombolasorsolás is sok értékes nyereménnyel, valamint az érdeklődők a kultúrházban gyönyörű szőtteseket tekinthettek meg, melyek a csomai asszonyok kézügyességét dicsérték. Sok gyerek próbálta ki a körhintát és a légvárat, megkóstolta a finom vattacukrot. A gondos szervezésnek köszönhetően egy gyermek sem távozott üres kézzel. A gyereknapot utcabál és tűzijáték zárta.

 (Forrás: Kárpátalja)