vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.20. 

Dobó István maradványai lehetnek Dobóruszkán?

Valószínűleg Dobó István egri várkapitány földi maradványait találták meg a szlovákiai Dobóruszka falucskában - számolt be Földesi-Szabó László alapítványi elnök az Egymásért Egy - Másért Alapítvány június 18-ai sajtótájékoztatóján.

A csontok és a családi ékszerek a helyi templom feltárása közben kerültek elő, az antropológiai és a történeti vizsgálat is valószínűsíti, hogy a várvédő hőst itt temették el. A maradványokat a magyar sajtónak is bemutatták, június 28-án pedig gyászszertartással emlékeznek Dobó Istvánra Dobóruszkán.

 Két éve kezdték meg a régészeti feltáró munkát Dobóruszkán, az akkor talált kriptában azonban nem találtak semmit. Később az Egymásért Egy - Másért Alapítvány karolta fel a kutatásokat, ezzel biztosítva az anyagi hátteret a munka folytatásához. A templom feltárásakor találták meg azt a szentélyt is, ahová feltehetően a Dobó családot temették. A szentélyben több holtestet is találtak, valamint ékszereket. A részletes kutatás egyébként azért indult el, mert az egyik sírt láthatóan kirabolták, így a szakemberek azt feltételezték: fontos személy sírhelyét találták - mondta el Ph. Dr. Ján Chovanec, a kutatást vezető régész.

 A csontok közül csak kevés maradt meg, ezek is rossz állapotban. A maradványok jellegéből azonban arra következtetett Dr. Papp Ildikó antropológus, hogy egy 65-75 év közötti, 178- 180 centiméter magas férfiről van szó, amit a csontok hosszúságából becsültek meg. DNS vizsgálatot nem tudtak végezni, ugyanis az eddig fellelt egyenesági rokonokon nem tudták visszavezetni a rokonsági szálakat, a személyiségi megkülönböztető jegyeket pedig ilyen időtávlatból nem lehet megállapítani.

 Dobó István sírja alatt egy női maradványt is találtak, aki vagy az édesanyja, vagy a felesége lehetett. Az egri várkapitány csontjai mellett korhű viseletmaradványokat is találtak. A csontokat június 28-án újratemetik Dobóruszkán, abba a szarkofágba, amelyet Dobó István fia állíttatott édesapja emlékére.

 (Forrás: felvidek.ma)