vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.20. 

A szuperhatalom megítélése

George Bush politikájának köszönhetően az Egyesült Államok nemzetközi megítélése az elmúlt évek során lényegesen romlott. Az oknyomozó újságírás válságban van, amihez lényegesen hozzájárul a hatalmi körök nyomása. Többek között e két témát járták körül a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) belgrádi konferenciájának június 17-ei zárónapján a részvevők.

Az Egyesült Államok képe a világban jelentősen romlott az elmúlt évek során, ami elsősorban a leköszönőben lévő elnök, George Bush és környezete számlájára írható - értékelték az összejövetel részvevői.

Hafet Mirazi, az Aljazeera tévécsatorna korábbi tudósítója, aki jelenleg az egyiptomi Al Hayat tévé alelnöke, azokról a nehézségekről beszélt, amelyeket Amerika állít azon külföldi tudósítók elé, akik ebből az országból szeretnének tudósítani. Meglátása szerint az Egyesült Államok olyan szintű szuperhatalom, mely megengedheti magának, hogy önmagáról tudósítson.

- Az a benyomásom, hogy az amerikai imázs jelentősen romlott az elmúlt évek során. Ehhez jelentős mértékben hozzájárultak az iraki Abu Graib fogolytáborban elkövetett kínzásokról szóló hírek, a másik ilyen drasztikus példa pedig Guantanamo - mondta. Értékelése szerint az, hogy információk szivárogtak ki és a nyilvánosság értesült az amerikai fogolytáborokban folyó kínzásokról, alaposan rontotta az ország megítélését, ehhez pedig Bush adminisztrációs bázisa járult hozzá.

- Ehhez az állapothoz nem olyan mértékben járultak hozzá a külföldi tudósítók, mint maguk az amerikai hírközlő szervek, amelyek erről objektíven tudósítottak - tette hozzá.

Rámutatott a háborús övezetekből való tudósítás különbözőségére, kiemelve Afganisztán és Irak példáját, illetve megemlítve a Szerbiai RTV épületének 1999-ben történt lebombázását egy kabuli helyi rádió lövetésével.

- Annak idején megkérdezték Donald Rumsfeld akkori amerikai védelmi minisztert, hogyan kerülhetett erre sor. A válasza az volt, hogy e kabuli rádió médiapropagandát folytatott az USA ellen. Ekkor megkérdeztem tőle, mi lenne, ha valaki a muzulmán világból ugyanezt mondaná az Amerika Hangja állomásra és emiatt azt lebombázná - mesélte.

Allison Smale a New York Times szerkesztője az Amerikában és más országokban érvényes értékrendbeli különbségekre mutatott rá. Példaként megemlítette a halálbüntetés eltörlését, amely előfeltétele az EU-s tagságnak, ugyanakkor az Egyesült Államokban továbbra is hatályban van.

 A másik megvitatott témakör, az oknyomozó újságírás esetében az a vélemény alakult ki, miszerint e műfaj jelenleg válságban van, amihez jelentősen hozzájárul a kormányzó körök és a különböző érdek-lobbik részéről tapasztalható nyomás.

Misha Glenny brit újságíró szerint az oknyomozó újságírás még az olyan nagy médiaházak esetében is, mint amilyen a BBC, komoly erőfeszítéseket igénylő munka.

- Elég sokat dolgoztam a BBC-nek. Az, ami ma történik, gyakorlatilag nem más, mint a Reuters vagy az AP hírügynökség híreinek beolvasása. Még ha van is újságíró a terepen, ugyanazt az anyagot kapjuk, többé-kevésbé ugyanazokat a híreket szállítja mindenki - mondta.

Ő az internet jelentőségét hangsúlyozta, különösen az olyan oldalakat említve példaként, amilyen a YouTube videómegosztó oldal, ugyanis a fiatalok, akik több időt töltenek számítógép előtt, így jutnak az őket érdeklő információkhoz.

Galina Szidorova az orosz Szovreseno szekretno (Szigorúan bizalmas) nevű magazin főszerkesztője az állami szervek reagálásának hiányáról beszélt e lap írásai kapcsán, amelyekben gyakran egyes üzletemberek és politikusok bűnözői tevékenységét leplezik le.

-A kilencvenes évek során megjelent a lapban egy történet, ami miatt egy minisztert leváltottak. Most számos oknyomozó írást közlünk, amelyek számos negatív dologra mutatnak rá egyes miniszterekkel, üzletemberekkel kapcsolatban, de nem történik semmi. Nem reagál sem az államügyészség sem a kormány, úgyhogy egyre gyakrabban tesszük fel a kérdést, mi a munkánk célja - mondta.

 (Forrás: Magyar Szó)