vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

2012-re uniós tagság Szerbiának

A demokrata blokk és a szocialisták hétvégi (június 21-22.)  - már hivatalos - megbeszélései után Božidar Đelić reméli, hogy a következő néhány hétben megalakul Szerbia új kormánya. Đelić június 23-án Szabadkán ismertette Szerbia európai integrációs teveit, amelyet szerinte egy Európa-barát kormány teljesíteni tudna, vagyis 2012-re Szerbia EU-tag lehetne. A szerbiai kormány májusban véglegesítette azt a dokumentumot, amelyben megfogalmazza azokat a feladatokat, amelyek teljesítését vállalni fogja ahhoz, hogy az Európai Unió tagja legyen. Božidar Đelić, az ügyvezető kormány alelnöke több városban tart, tartott előadást erről a programról. Június 23-án Szabadkán járt, ahol Kucsera Géza polgármester fogadta. (A dokumentumot, amely a Szerbia Európai Uniós Integrációjának Nemzeti Programja címet viseli holnapi számunkban ismertetjük részletesen.)

- Három dolgot tűztünk ki célul az év végéig: hogy Szerbia elnyerje az Európai Uniós tagjelöltséget, felkerüljön a vízummentességet biztosító schengeni „fehér listára”, valamint, hogy hozzáférjen az előcsatlakozási alapokhoz. Ez a dokumentum pedig azt foglalja magába, amit Szerbiának meg kell tennie ahhoz, hogy 2012-ig teljes egészében egybehangolja törvényeit, intézményeit az EU-s tagállamok törvényeivel - mondta a kormányalelnök, kihangsúlyozva, hogy a napi politikai események ellenére, előre kell gondolkodniuk, ezért készítették el ezt a programot. Ugyanis 2012-ben fogja az EU meghatározni a 2014 és 2020 közötti költségvetését, amit Szerbia már EU-s tagállamként - és nem csak tagjelöltként - él majd meg, így körülbelül évi másfél milliárd euróval több jár majd neki a költségvetésből, mondta Đelić.

Az utóbbi napokban Đelić neve nem szerepelt az új kormány esetleges tisztségviselői között. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva nem tudott konkrétumokkal szolgálni, mivel mint mondta 2006-ban, amikor visszatért a politikába, sem kérdezte meg Boris Tadićtól, hogy milyen szerepet szán neki a kormányban. Most pedig erről még nem is beszéltek, mondta hangsúlyozva: az a legfontosabb, hogy Szerbiában egy szociálisan felelős kormány alakuljon. Erre pedig az elmúlt hétvége történései után jó esélyt lát, és szerinte az előttünk álló néhány hétben megalakul a kormány.

(Forrás: Magyar Szó)