vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

A várad-hegyfoki konvent maradványaira bukkantak

A véletlennek köszönhetően megtalálták a Szent István várad-hegyfoki konvent maradványait. A régészeti leletek a Cantonului utcában zajló csatornázási munkálatoknak köszönhetően kerültek felszínre.

 Körülbelül két hete a Cantonului utca csatornázását végző munkások arra lettek figyelmesek, hogy az ilyenkor szokásos gödörásáskor a munkagépeik valamilyen falmaradványba ütköznek. Nem sokkal ezt követően csontok is előkerültek a földből, mintegy bizonyítékul arra nézve, hogy minden valószínűség szerint egy több száz évvel ezelőtti temetkezési hely nyomaira bukkantak. A csatornázási munkálatokat természetesen leállították, a Körösvidéki Múzeum szakemberei pedig kiszálltak a helyszínre, hogy megállapítsák, milyen leletekről van szó. Érdeklődésünkre válaszolva Lakatos Attila régész elmondta: szinte biztos, hogy az egykori premontrei kolostor kerítőfalát metszették el a munkagépek. A csontok az ehhez tartozó temetőből származhatnak, ugyanis a középkori szokások szerint a kolostorok kertjei egyúttal temetkezési helyként is szolgáltak. A Szent István várad-hegyfoki konventet II. István magyar király építette 1130 körül, tíz évvel azt követően, hogy Szent Norbert a mai Franciaország területén levő Prémontréban megalapította a rendet.

 Az 1131-ben meghalt II. Istvánt a rendházban temették el, mely a középkorban a magyarországi premontrei rend anyakolostoraként, vagyis tartományi székhelyeként működött, s egyben hiteles hely is volt, azaz itt bonyolították le a közjegyzői ügyleteket is. A 16. században a tatárjárás viharai, majd a protestáns mozgalmak elüldözték Váradról a premontrei rendet, a levéltár pedig megsemmisült. Az 1700-as években kezdődött új fejezet a premontreiek életében, a konventi élet is megindult, melyet II. József császár rendelete szüntetett meg. Ferenc császár állította vissza a szerzetesrendeket, a premontrei rendnek pedig a pasztorizációs tevékenység mellett az oktatói feladatot is előírta.

 Az arheológiai helyszín jövőjével kapcsolatban Lakatos Attila azt közölte: a feltárási munkálatok jelenleg leálltak, hiszen a Körösvidéki Múzeumnak legelőször is régészeti tehermentesítési szerződést kell kötnie a befektetővel, vagyis a Vízügyi Rt-vel, majd régészetileg védett területnek kell nyilvánítani az övezetet. Hogy ez mikor fog megtörténni, arról még a szakember sem tudott érdemben nyilatkozni.

 (Forrás: erdon.ro)