vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

Véget ért a 49. Eucharisztikus Világkongresszus

Június 22-én véget ért a 49. Eucharisztikus Világkongresszus Québec-ben. Az Ábrahám-mezőn tartott záró szentmisén, mintegy 100 000 hívő vett részt. A szentmisét Jozef Tomko mutatta be, a szentbeszédet a technika segítségével XVI. Benedek pápa mondta el Rómából.

 A Szentatya beszédében kijelentette, hogy az Eucharisztia a legnagyobb kincsünk és az Egyház cselekményének csúcspontja. A híveket és a papokat az Oltáriszentséghez való minél szorosabb ragaszkodására buzdította. Amikor az Eucharisztiát magunkhoz vesszük, akkor Krisztussal és a Szentháromsággal egyesülünk. Missziós küldetést kapunk, hogy egységet alkossunk minden emberrel, hogy szolidaritásban tudjunk a mai társadalommal élni. De nem csupán a rokonszenv a fontos, hanem hogy az Eucharisztiára egy új, emberibb és élhetőbb társadalmat építsünk. A Szentatya arra is kitért, hogy mielőtt befogadhatjuk, és magunkhoz vehetjük az Oltáriszentséget, bűnbánatot kell tartanunk, hogy méltóképpen fogadjuk az Eucharisztiában rejlő Krisztust. A prédikáció végén Benedek pápa mindenkit meghívott a következő Eucharisztikus Világkongresszusra, amelyet 2012-ben Dublinban rendeznek.

 A záró szentmisével egy időben Márfi Gyula veszprémi érsek a montreali Magyarok Nagyasszonya Egyházközség több mint 300 hívével mutatott be szentmisét. Szentbeszédében az érsek kitért az európai és a magyar hagyományokra. A magyarság a keresztény értékekre és erkölcsökre épült. Történelmünk, zenénk, művészetünk, irodalmunk a keresztény szellemiséggel vannak átszőve. A jövőt csakis a múltra lehet építeni. A múltunk pedig Krisztusra épült, ezért a jövőnket az Eucharisztiára kell építeni. A montreali magyar híveket a Krisztushoz való hűségre buzdította, hogy a magyar jövőt erre építsék.

 (Forrás: Magyar Kurír)