vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

Államosított ingatlanok sorsa

A román Képviselőház június 24-én elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, melynek értelmében az államosított, majd az állam által eladott ingatlanokat nem fogják természetben visszaszolgáltatni, hanem kártérítést kapnak majd a jogos tulajdonosok.

Abban az esetben tehát, ha az egykoron államosított ingatlant az 1995/112-es törvény alapján az állam eladta a bérlőnek, a jogos tulajdonosok nem kapják vissza természetben az ingatlant és a hozzá tartozó területeket, hanem csupán kártérítésre jogosultak. Ugyanakkor amennyiben a bérlők a 112-es törvény értelmében megvásárolták az ingatlant, azonban később bírósági határozattal érvényét vesztette az adásvételi szerződés, az érintett személyek olyan kártérítésre jogosultak, amely az ingatlan valós piaci értékéhez van igazítva. Ha ez a kártalanítás már előzőleg megtörtént, a célszemélyek bírósági úton kérhetik a megkapott pénz és az ingatlan valós piac értékét jelentő összeg közötti különbség megtérítését.

A mostani törvénytervezet kezdeményezői Dan Voiculescu, Bogdan Ciucă, Sabin Cutaş és Daniela Popa konzervatív párti (PC) és Petru Călin demokrata liberális párti (PD-L) politikusok voltak. A javaslatot a Szenátus előzőleg elutasította, viszont a Képviselőházban 197 igen, 17 nem és 27 tartózkodás mellett elfogadták. Ebben az esetben ez utóbbi testület jelentette a döntéshozó fórumot.

 (Forrás: erdon.ro)