vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

Polgári engedetlenség Felvidéken

A szlovákiai magyar tannyelvű iskolák készen állnak arra, hogy szeptembertől tiltakozó akciókat folytassanak Ján Mikolaj oktatási miniszter levele ellen, amelyben felszólította a kiadókat, hogy a települések neveit a magyar tankönyvekben szlovákul kell feltüntetni.

 A különféle országos magyar érdekképviseleti szervezetek által létrehozott Központi Koordinációs Bizottság (KKB) állásfoglalásában az áll, hogy amennyiben Mikolaj (képen) nem vonja vissza utasítását, az új iskolaévben polgári engedetlenségi akciókat, tüntetéseket fognak szervezni. A KKB szerint a miniszter levele felháborító, és a kisebbségi iskolahálózat elleni újabb támadásról van szó.

 “A javaslatot, mely szerint a magyar földrajzi neveket a tankönyvekben szlovákul kell feltüntetni, és csak zárjelben magyarul, ismétlés esetén pedig kizárólag szlovákul, elfogadhatatlannak és az európai normákkal összeegyeztethetetlennek tartjuk,” olvasható az állásfoglalásban.

 A KBB június 19-i ülésén megállapította, hogy a kormány ígéretei ellenére az elfogadott új oktatási törvény egyáltalán nem garantálja, illetve csak részben garantálja a jogszabályi feltételek eddig elért szintjét a kisebbségi iskolák esetében, tehát az úgynevezett status quo-t.

 A KBB emlékeztet Robert Fico ígéretére a kisebbségi status quo megtartását illetően. Ezzel kapcsolatban megállapítják, hogy Mikolaj miniszter tudatos politikával károsítja a magyar tanítási nyelvű iskolákat. A bizottság szerint Mikolaj az iskolaügyi minisztérium kisebbségi osztályának megszüntetésével fenyegetőzik, a minisztérium Magyar nemzetiségű alkalmazottait elbocsátással fenyegeti, illetve azzal, hogy a közoktatási szakbizottságokba nem választanak meg magyar képviselőket. A KBB szerint a Szlovák Nemzeti Párt minisztere ily módon ellenséges hangulatot teremt, kiélezi a nemzetiségek és a többségi nemzet viszonyát, és bizonyíthatóan megsérti a status quo-t.

 A Központi Koordinációs Bizottságban a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, SZMPSZ) a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége (SZMSZSZ), a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, valamint a Via Nova Ifjúsági Csoport képviselteti magát.

 ( Forrás: bumm, SITA)