vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

Krímet megfoszthatják az autonómiájától

Viktor Juscsenko "bajtársai" már tudják, hogyan védhetnék meg a Krím-félszigetet Oroszországtól. Az Izvesztija orosz napilapban megjelent cikk szerint, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem frakció képviselője Andrej Parubij azt tanácsolja, fosszák meg a Krími Köztársaságot az autonóm státusztól. Szerinte ez a státusz túlságosan nagy szabadsággal és önrendelkezési joggal ruházza fel a Krímet, ami Ukrajna területi egységét is veszélyezteti. Parubij úgy véli, Moszkva destabilizálni tervezi a félsziget helyzetét, hogy Ukrajnában is  megismételhesse az abháziai forgatókönyvet. 

 A 37 éves Parubij Lemberg megye szülöttje. Tagja a Mi Ukrajnánk párt politikai tanácsának, és egyben elnöke az első ukrán nacionalista ifjúsági szervezetnek a Szpadscsinának (Örökség).

 Leonyid Hracs a krími parlament korábbi elnöke kételkedik benne, hogy az ukrán vezetőség megfogadja Parubij tanácsát. Szerinte a narancsos politikusok ismét be akarják bizonyítani, hogy mindenkinél jobbak, közben pedig nem veszik figyelembe a többségében oroszajkú krími lakosság érdekeit. Az olyan politikusok, mint Parubij egy Oroszországtól és Ukrajnától is elszigetelt rezervátummá akarják változtatni a Krím-félszigetet – jegyezte meg Hracs.

 (Forrás: Kárpátinfo.net)