vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.27. 

Tüntetésre kész baromfitartók

Ha nem lép a kormány, akkor nincs esély az ágazat hazai fennmaradására, állítja Bárány László, a Baromfi Terméktanács ügyvezető igazgatója.

 – Mióta tart a válság a baromfiágazatban?

 – A tavalyi gabonaár-robbanás óta. Ezt parádés gyorsasággal követte az energiaárak emelése, egyaránt érintve a termelést és a feldolgozást. A magas alapanyagi árak ellehetetlenítik a baromfitenyésztők életét. Mi akkor is mondtuk: egyszerű műveletekkel ki lehet számolni, hogy veszteséget fog termelni az ágazat. Mintegy hetven százalékos takarmányáremelkedés, valamint az energiaárak 25-28 százalékos drágulása nyomán a csirke termelői árának 40-50 %-kal kellett volna emelkedni, de ennek alig több mint fele valósult meg. A baromfihús nem megkerülhetetlen és nem hatósági áras termék, nem benzin, nem üzemanyag, amit csak egy helyen lehetne megkapni. A piac nem fogadta be a költségnövekedéseinket. Ennek következtében tavaly szeptember óta a baromfiágazat – legyen az termelő, tenyésztő, vagy feldolgozó – masszív veszteségtermelő. Már a tartalékaink is kimerültek, hiszen nincs felhalmozott tőkénk. Ha tartósan megmaradnak a jelenlegi kedvezőtlen feltételek, egyre többen fognak búcsút mondani a baromfihízlalásnak. Ez a pulykásoknál már régebben és tömegesen elkezdődött. Nagyon sok pulykatermelő bezárja a kaput a napospulykát szállító kamionok előtt, és a leszerződött pulykáját nem engedi be a pulykatelepre. Sajnos ez a folyamat indult el a csirkeágazatnál is.

 – A kormány nem segít önöknek?

 – Azt látjuk, hogy Magyarország nem él azokkal a lehetőségekkel, amikkel minden nyugat-európai ország. Ezek az úgynevezett „lightos” vagy „softos” intézkedések a külföldi áru megfelelő szintű távoltartását szolgálják. Elég, ha csak a másfél évvel ezelőtti Mega Trade botrányt említem. Tudjuk: több ezer tonna lejárt szavatosságú élelmiszert etettek meg a magyar fogyasztókkal. Érdekes módon senkit sem ítéltek el emiatt. (A Mega Trade cégcsoport rossz minőségű termékeket hozott forgalomba. 2006 decemberében került nyilvánosságra, hogy összesen 500 tételt, azaz 17 tonna árut vizsgáltak meg a hatóságok. Ebből körülbelül öt tonnányi, 77 tételnyi bizonyult lejárt szavatosságúnak. Ezeket „frissítették fel” átcímkézéssel a cégcsoport tulajdonosának, illetve ügyvezető igazgatójának utasítására. Az érintett termékeket szinte valamennyi nagy áruházláncban forgalmazták. Kaphatóak voltak a Spar, a Tesco, az Auchan, a Rothschild, a CBA, a Profi, a Penny Market, a Plus, a Csemege- Match, a DM üzleteiben, de még néhány hotelben is árusítottak belőlük. Szerk.) Még a háztartási szemét behozatalánál is legalább öt embert állítottak elő. Ezzel is bizonyítható, hogy óriási veszélynek van kitéve a magyar fogyasztó, az átlagvásárló. Importszemét áramlik tömegesen az országba, ezeket távol kéne tartani a piacainktól, a hűtőpultjainktól. Egy ilyen intézkedés javítaná és fokozná a magyar baromfitenyésztés esélyeit. A baromfiszektorban Magyarországon ötvenezren dolgoznak; ennyi család számára jelenti a megélhetést. Mi azt kérjük a kormánytól, hogy tekintse át annak a feltételeit, milyen lehetőségekkel lehet jobb helyzetbe hozni a baromfikereskedést, ne engedjen mindenféle lánckereskedelmet, mint ami most is működik. Mondok egy példát: valamelyik panelház nyolcadik emeletére be van jegyezve egy cég, és az importálja a baromfihúst Európa minden „szutyok” részéről, úgy, hogy hatósági állatorvos nem látja, mert telephelye nincs, hűtőháza nincs, az uniós határokon az a kamion már nem is lassít, csak az áruházlánc hűtőraktáránál áll meg, ahonnan egyből a fogyasztó elé teszik, mindezt azért, mert ez olcsó. Ezzel a szeméttel etetik a magyar embert, míg a mi jó minőségű árunk eladhatatlan.

 – Ebben a nehéz helyzetben mégis a termelés növelését választották.

 – Előremenekülünk. Ez egy közgazdasági megközelítés. A kapacitásunkat jobban kihasználjuk, ezáltal a fajlagos költségeink javulnak. A termelés többletkínálatot alakít ki a piacon, és a többletkínálatban nehéz árat emelni. A kereskedelem soha nem akkor emel árat, amikor a beszállító ezt jónak látja, akkor emel árat, ha hiány alakul ki. Ennek a tendenciának a megfordítására számítok. Sajnos a termelők fokozatosan mennek tönkre, ezért a termelés folyamatosan csökkeni fog, ebből az év második felére baromfihiány alakulhat ki az országban.

 – Félelmetesnek nevezte, hogy az áruházláncok, arra a hírre reagálva, hogy csökkenhetnek a gabonaárak, máris a baromfitermékek árcsökkenéséről kezdtek egyezkedni.

 – Az árkialakulás szempontjából az áruházláncoknak 100 %-os a befolyásolási hatalmuk. Ám én még korainak tartom a gabona árának csökkenéséről szóló győzelmi jelentéseket. Ez a sok eső egy bizonyos szintig áldás, utána átok is lehet. A szakember szemével már észre lehet venni, hogy olyan minőségi romlás tapasztalható a kalászosoknál a szántóföldeken, ami súlyos termékkiesést jelenthet. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy fél pénzért, vagy nagyon olcsón fogják értékesíteni a gabonát. A másik, hogy az augusztusban termelt gabona körülbelül két hónap múlva épül be a baromfi árába és eredményezhetne egy alacsonyabb előállítási költséget. A pulyka esetében ez öt hónap. Viszont a szójaárak 50 %-kal nőttek, a baromfitakarmányok szójatartalma pedig majdnem ugyanannyi, mint a gabonáé. Hiába csökken a kalászosok ára, ha a szója visszatornázza. Igazi és komoly takarmányár- csökkenéssel a szakemberek nem számolnak.

 – A nyár folyamán újabb intézkedési tervet dolgoznak ki és a javaslatokat átadják a kormánynak. Tárgyal önökkel a kormány? Mennyire veszi komolyan az önök javaslatát?

 – Azt lehet mondani, hogy szinte napi munkakapcsolatban vagyunk, meghallgatják a véleményünket, és abban bízunk, hogy ez az intézkedési terv, amit kidolgozunk, elfogadásra kerül. Európai normáknak megfelelő és az európai gyakorlatból átvett piacvédelmi intézkedések kellenek ahhoz, hogy a magyar piacot megvédjük az olcsó import-szeméttől és ezáltal a magyar terméket hozzuk helyzetbe. A baj talán az lesz, hogy ezeknek az intézkedéseknek a meghozatala túlnyúlik az FVM kompetenciáján, egy része gazdasági, kereskedelmi törvényeket és módosításokat érint, másrészt humán egészségügyet, így több minisztérium összehangolt munkájára lenne szükség. Amennyiben ez a munka nem indul el, akkor le kell tenni a tollat és a papírt, majd fel kell venni a kapát és a kaszát, amit ki kell egyenesíteni, mert nincs más választásunk. Akkor menni kell, tüntetni kell. Nem lehet egy ilyen nagy múltú, nagy eredményeket felmutató ágazatnak, a baromfitenyésztésnek megásni a sírját. Márpedig ez lehet a következménye a jelenlegi tehetetlenségnek és a tenni nem akarásnak.

 – Milyen tüntetésre lehet számítani?

 -A Baromfi Tanács szerkezetében és összetételében is megújult. 2009. január elsejétől komoly demonstrációkat tervezünk. Most csak ennyit mondok.

 Oláh János