vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.02. 

Könyvbemutató a Nemzetközi Könyvfesztiválon - Jézus példázatai a magyar festészetben

A református egyház Kálvin Kiadója a XV. Nemzetközi Könyvfesztiválon is bemutathatta legújabb kiadványát, Lőrincz Zoltán: Jézus példázatai a magyar festészetben című kötetét. A bemutató Oberfrank Pál színész felolvasásával kezdődött, akitől a Tíz szűz példázatát hallhatták az érdeklődők. Ezután Pecsuk Ottó, a Magyar Biblitársulat Alapítvány főtitkára ismertette a Biblia évének lényegét. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos hogy beszéljünk a Bibliáról. Cél, hogy minél több emberrel megismertessük azt. A Biblia kommunikáció, Isten szól hozzánk benne, meg akarja hívni az embereket. Jézus példázataiban is beszél a tanítványaihoz. Azt magyarázza, milyen az a pillanat, amikor Isten megszólítja az embert és az ember meg is érti azt.

Ismét Oberfrank Pál következett, a tékozló fiú története hangzott le. Így az a hallgató is megismerkedhetett a Jézusi tanításokkal, aki addig nem találkozott vele.

Végül maga a tényleges könyvbemutató került sorra. Lőrincz Zoltán, a kötet szerzője elmondta, könyvének ötlete, az, hogy Jézus példázataiból készült képekről készítsen egy kötetet, nem tőle származott. A Magyarországi Református Egyház a Kálvin kiadóval egyetemben gondolt arra, hogy a Biblia éve alkalmából kéne valami újat létrehozni, valami olyat, ami még nem volt. Így merült fel bennünk, hogy a Biblia a magyar festészetben gyűjtemény után össze kellene szedni a Jézus példázataihoz kapcsolható ábrázolásokat is.

A képek utáni kutatás nagy nehézségek elé állította a szerzőt. Olykor-olykor úgy nézett ki, meg sem születik a mű. Mint kiderült a református egyház birtokában alig akadt olyan festmény, ami a példázatokat ábrázolja. A magyar múzeumokban sem volt túlzottan nagy a kínálat belőlük. Igaz, náluk már többet talált, de még az sem volt elég egy kötetre. Lőrincz Zoltán végül festőbarátaihoz fordult, akiknek segítségével sikerült összegyűjteni elegendő képet. Így alakult ki, hogy a 39 festményből 25 darab 2000 után keletkezett.

A képek közül az író kettőt emelt ki, amelyeket vetítés segítségével meg is lehetett tekinteni a bemutatón. Az első, Ferenczi Károly 1859-ben készült Tanító Krisztusa volt. A művész nagyon jól láttatja rajta a lutheri gondolatot, azt, hogy Isten igéjét a szabadban kell hirdetni.

A másik festményt, egy posztmodern alkotást, Konok Tamás 2007-ben festett 1000 lélek címmel. A mű a nagy vacsorát ábrázolja. A képen ezer kocka látható. A kockák mindegyik ami messziről ugyanolyannak tűnik, de ha közel megyünk hozzá, azonnal észrevesszük, mind másmilyen. Vagyis Jézus tanításait csak az érti, aki közelebbről megismerkedik vele, a kívülálló nem.

Kováts Annamária

 (Forrás: reformatus.hu)