vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.02. 

A SAA megosztotta Szerbiát

Boris Tadić szerb elnök elégedettségének adott hangot a stabilizációs ás társulási megállapodás (SAA) luxembourgi aláírása miatt. Az eseményen maga is megjelent. Kijelentette, hogy Szerbia ezzel első ízben szerződéses viszonyba került az Európai Unióval, aminek nagy jelentősége van.

A megállapodás aláírása egyébként teljesen megosztotta Szerbiát. A nagyobbik fele üdvözli, a kisebbik pedig elítéli a közeledést a Szerbia ellenségének kikiáltott Európai Unióhoz. Ugyanilyen az arány a távozó kormányban is, amelynek elnöke az uniós csatlakozás legnagyobb ellensége. De a csatlakozásnak a kormányban is többsége volt.

Vojislav Koštunica miniszterelnök az aláírást megelőző órákban a Tanjugnak azt nyilatkozta, hogy Boris Tadić elnök az okmány elfogadásával nem Szerbiát, hanem saját magát járatja le. A megállapodás aláírása szerinte alkotmányellenes, államellenes, s ezzel teljesen illegális és illegitim. Azt üzente a NATO-nak és az EU-nak, hogy ezzel az aláírás nem értelmezhető úgy, mint Szerbia beleegyezését Koszovó függetlenségébe.

A szerb radikálisok hazaárulást kiáltottak. Bejelentették, hogy felelősségre fogják vonni Boris Tadić államfőt az alkotmány megszegése miatt. Az új parlamentben kezdeményezni fogják leváltását. Dragan Todorović, a Szerb Radikális Párt alelnöke a társulási megállapodást az 1941. március 27-én aláírt paktumhoz hasonlította, amellyel az akkori Jugoszlávia csatlakozott a tengelyhatalmakhoz, s ami a nép felkelését idézte elő. Szerbia demokratikus fele, a Demokrata Párttal tartó politikai erők nem győzik hangsúlyozni, hogy gazdasági megállapodásról van szó, amely nem veszélyezteti az ország szuverenitását és területi épségét. A kormány demokrata párti és a G17 Pluszhoz tartozó miniszterei furcsállják is az erőteljes támadást, hiszen azt az okmányt írták alá, amelyet a kormány hagyott jóvá mégpedig egyhangúlag, csak akkor elmaradt az aláírás. A Liberális Demokrata Párt reagálásában támogatásáról biztosította Boris Tadićot, s üdvözölte a megállapodás létrejöttét. A Božidar Đelić kormányfőhelyettes és Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter által aláírt okmány érvényességét egyébként gyakorlatilag mindjárt fel is függesztették, hiszen csak azt követően alkalmazhatják, miután Szerbia teljes mértékben eleget tesz hágai kötelezettségének. Koszovó természetesen nem tartozik a feltételek közé. Ennek hangoztatása a választási kampány része. Mint ahogy maga az aláírás is. (Képünkön „udvarias” kézfogás a megállapodás aláírását követően. Balról jobbra: Božidar Đelić, Boris Tadić, Javier Solana, Dimitrij Rupel)

(Forrás: vajdasagma.info)