vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.02. 

Előrehozott választások - Ukrajnában

Ukrajna újabb előrehozott parlamenti választásra készül, a Legfelsőbb Tanácsban már szinte az összes párt képviselője erről beszél. Ezen bejelentés egyik legfőbb oka az Elnöki Titkárság és a Miniszteri Kabinet között növekvő ellentét. A szakértők nem hivatalosan arról beszélnek, hogy Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő között megkezdődött a harc az elnöki tisztségért. A választásra 2009-ben, vagyis jövőre kerül sor, de a kampány már megkezdődött és úgy néz ki, hogy a választópolgárok véleményét már megint figyelmen kívül hagyták.

 Viktor Juscsenko államfő egyszer már feloszlatta a parlamentet, ennek eredményeként hónapokig törvényhozás nélkül maradt az ország, éles konfliktus alakult ki a szembenálló politikai erők között. Nemrégiben közölte, hogy még egy ilyen döntést nem fog hozni, a parlament marad jelenlegi összetételében. Egyébként is, maradnia kell, hiszen az Alkotmány előírja, hogy az előrehozott választás után egy éven keresztül nem kerülhet sor újabb parlamenti választásra. Van ugyan még egy törvény, amely ellentmond az előzőnek: amennyiben a Legfelsőbb Tanács 30 naptári napon keresztül munkaképtelen, az államfőnek jogában áll feloszlatni. Ehhez ugyan többször is egészen közel volt a parlament a blokkolási akciók miatt, de végül is a képviselők szétzavarása meg sem fordult az államfő fejében.

 A parlamenten belül nem csak a többség és a kisebbség között vannak ellentétek, konfliktushelyzet áll fenn a koalíción belül is. Arszenyij Jacenyuk házelnök elég gyakran fenyegetőzik a parlament feloszlatásának lehetőségével, de ennek ellenére a koalíció nem törekszik a megbékélésre, szinte képtelenek a szükséges munka elvégzésére. Összetűzésük egyik alapja az új Alkotmány tervezetének kidolgozása, amelyet Juscsenko úgy képzelt el, hogy korábban létrehozta a Nemzeti Alkotmánytanácsot az új cikkelyek kidolgozására. Csakhogy Timosenko és az ellenzéki pártok szerint ezt a munkát a parlamentnek kellene elvégeznie. Ezen a véleményen állapodott meg az Alkotmánybíróság is. Az államfő az új legfőbb törvénnyel saját jogköreinek nyitna nagyobb lehetőségeket, természetesen a kormányfő rovására. A kormányfő pedig parlamentáris államformát szeretne, gyenge államfői poszttal.

 Vjacseszlav Kirilenko, az elnökpárti Mi Ukrajnánk (NU-NSZ) frakció vezetője kijelentette, hogy a Julija Timosenko Tömb (BJUT), a Régiók Pártja (PR) és a kommunisták tervei reális veszélyt jelentenek Ukrajna területi egységére és függetlenségére nézve. A frakcióvezető szerint jelenleg egyedül az államfő képes biztosítani ezeket a jogokat, a kormánykoalíció és az ellenzék épp ezektől a jogoktól próbálja megfosztani az államfői intézményt - állítja Kirilenko.

 Nesztor Sufrics, a PR képviselője, egykori katasztrófavédelmi miniszter több képviselőtársával egyetértve állítja, hogy a koalíció már egy jó ideje nem működik. Éppen ezért nem tartja kizártnak, hogy előbb-utóbb a frakciók képviselői döntést hoznak a parlament önfeloszlatásáról. Az alkotmányos többség intézménye erre valóban lehetőséget ad, ezzel leginkább a PR és a BJUT élne legszívesebben.

 Volodimir Litvin, a nevét viselő tömb vezetője, egykori házelnök úgy véli, hogy az újabb parlamenti választásra még az idén októberben vagy novemberben sor kerülhet. Őszre már az új Alkotmányt is elfogadhatják, így nagy az esély arra, hogy ősszel újra az urnák elé kell majd járulnunk.

 (Forrás: Kárpátnfo hetilap)