vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.09. 

A TURUL KÉVE (vállalkozói egyesület) 1/2008. számú nyilatkozata

Támogatjuk az előrehozott választások felvetését

A Magyar Iparszövetség statisztikája szerint az ún. rendszerváltás óta 30 %-kal csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások tőkéje – ez 2007-ben nagyjából mintegy 10.000 milliárd forint volt. E csoport tőkéjéből mintegy 3.000 milliárd forint a banki hitel, amely viszont a vállalkozások 22 %-a között oszlik meg, míg 78 %-uk hitel nélkül, legfeljebb tagi, vagy baráti kölcsönből finanszírozza tevékenységét.

 A mintegy 460.000 magyarországi egyéni vállalkozás többsége veszteséget termel – de még a jogi személyiséggel rendelkező társaságok körében is csak a közelmúltban kerültek túlsúlyba a nyereségesen gazdálkodók (ám így sem látható a terület jövedelemtermelő képességének növekedése).

 Magyarország és a csatlakozás előtti EU tagállamok mikro-, kis- és középvállalatait összehasonlítva kiderült, hogy a hazai szektornak csupán tizedannyi a jövedelemtermelő képessége, mint amazoknak. Álláspontunk szerint a Kormánynak (beleértve elsősorban a miniszterelnököt és a gazdasági minisztert) nem az lenne a feladata, hogy minél előkelőbb helyet igyekezzenek elfoglalni Magyarország 100 leggazdagabbja között, hanem az, hogy – egyebek mellett – olyan gazdasági helyzetet teremtsenek, amely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét javítja, közelíti a nyugati hasonló méretű vállalkozások helyzetéhez.

 Ezzel szemben hazánkban 2007-ben a mikro-, kis- és közepes vállalkozások 31 milliárd, míg a nagyok 165 milliárd (tehát több mint ötszörös) támogatáshoz juthattak. Mindezt annak ellenére, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások több dolgozót foglalkoztatnak mint a nagyok, és teljes egészében itthon adóznak – míg a nagyok, jelentős hányada adója egy részét különböző módszerekkel kiviszi az országból. Így az az abszurd helyzet áll elő, hogy a szegény Magyarország támogatja ily módon a nála sokkal gazdagabb nyugati államokat.

 Ilyen körülmények között mikro-, kis- és közepes vállalkozásaink jelentős része feléli vagyonát, elbocsátja még meglévő kisszámú alkalmazottját, és gyarapítják a munkanélküliek, a segélyért sorba állók táborát. A legkirívóbb példája a hazai és a külföldi közötti megkülönböztetésnek a hazaiak hátrányára a Hankook gumigyár támogatása, ahol is a hazai kormányzat munkahelyenként 10-20 millió forint támogatást adott a külföldi vállalkozásnak. Minden hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak ajánljuk, hogy gondolkodjanak el, hogy ők nem tudnának-e 10-20 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesíteni egy munkahelyet?

 Kinek a kormánya tehát a Gyurcsány kormány? Egy biztos, mi nem vesszük észre, hogy a miénk lenne. Mit keresnek hát akkor még mindig itt?

 Az egészségügy, az oktatás és több más ágazat kormányzati tönkre tétele mellett a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások ellehetetlenítése miatt is menniük kell mielőbb. A TURUL KÉVE tagsága ezért teljes mértékben egyetért a MIÉP kezdeményezésével az előre hozott választásokat illetően, és támogatja azt.

 Budapest, 2008. április 29.

A Turul Kéve tagsága

 (szerk.)