vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.09. 

Újabb pengeváltás a Holcim és a zöldek között

Ismét „összecsaptak” a nyergesújfalui Holcim beruházást ellenzők és a cementgyár képviselői. A zöld szervezetek azt gyanítják, a beruházó engedélyek nélkül kezdte meg környék települései által is elutasított gyár alapozását, a Holcim szerint azonban erről szó sincs, mindössze talajmechanikai berendezéseket telepítettek a kiszemelt helyszínre – engedéllyel. A május 1-jei négynapos ünnepre időzítette a munkálatokat a Holcim Hungária Zrt., ami – a tiltakozók szerint – eleve gyanús, hiszen így nem volt lehetőség arra, hogy értesítsék az illetékes hatóságokat a szerintük törvénytelen lépésről. Az első tiltakozások után „próbaalapozásnak” minősített munkálatok valóban meglehetősen ködösnek tűnnek, a zöldek szerint ráadásul „a magyar jog számára ismeretlen kifejezésről” van szó. A Válaszúton Alapítvány és a Zöld Sziget Egyesület közös sajtónyilatkozata szerint „a helyszínen, amelyen most még repce föld áll, egy több tíz méter magas fúróval kezdték el a munkálatokat, a cégnek jelenleg azonban még nincs jogerős környezetvédelmi engedélye a gyárra (az első fokon kiadott engedély ellen fellebbeztek, így most a másodfokú határozatra várnak – a szerk.), így azon a területen semmiféle munkálatot nem végezhetnének. A civilek fellebbezése miatt nemrég rendelt el az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség egy vaskos hiánypótlást a cégnek, elsősorban tájvédelmi és természetvédelmi szempontok miatt. Véleményünk szerint a cég ezzel a módszerrel próbálja meg a civileket és a szakhatóságokat is kész helyzet elé állítani. Mivel a civil észrevételekre ezidáig sem tudott érdemi választ adni a Holcim Hungária Zrt., ezért most minden normát áthágva belekezdett az építkezésbe. Az időpontválasztás nyilvánvalóan nem véletlen; a munkálatokat a négy napos ünnep előtti estén kezdték meg, amikor már egyetlen hivatal sem elérhető” – áll a közleményben. A civil szervezetek ezzel párhuzamosan jogászokkal egyeztetnek a történtekről, és jogi lépéseket is kilátásba helyeztek a Holcimmal szemben.

 A svájci-magyar vállalat a fentiekre reagálva közölte: a Holcim Hungária Zrt. megbízásából április 29. és május 2. között talajmechanikai berendezéseket telepítettek a Nyergesújfalu Ipari Park területén, amelyhez a szükséges engedélyt a város önkormányzata adta meg. Az elvégzett munkálatok során mérőműszerekkel a talaj stabilitását fogják mérni, a több ponton alkalmazott vizsgálat eredményeiből átlagot számolnak, az így kapott adat az építési engedélyezési eljárás dokumentációjához szükséges. Az üggyel kapcsolatban kiadott közlemény hangsúlyozza: a mérések a tervezett gyár területén zajlanak, ám a vizsgálati pontok nincsenek összefüggésben a gyár egyes berendezéseinek tervezett helyével, a mérések során felhasznált eszközök nem használhatóak a leendő gyár alapozásához.

  „Az elvégzett vizsgálatok mindenképpen hasznosak. Függetlenül attól, hogy a Holcim új cementgyára megkapja az építési engedélyt vagy sem, a kapott adatok a nyergesújfalui önkormányzat rendelkezésére állnak majd” – nyilatkozta Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

 A Holcim Hungária Magyarország legnagyobb cementgyárát akarja felépíteni – amely a lábatlani gyár alkalmazottainak átvételén kívül további 52 új munkahelyet teremtene, és összesen 280 emberneka dna munkát -, amely a hatástanulmányok adatai szerint is több mint ezer tonna egészségre káros vegyületet, így nitrogén-oxidokat, szálló port és nehézfémeket juttatna a levegőbe. A tervezett gyár ráadásul 75 ezer tonna hulladékot égetne évente, és a táti ivóvízbázisok védőidomán létesülne

 A Holcim Hungária Zrt. Magyarország vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalata, melynek 2007-ben elért nettó árbevétele közel 32,019 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 703 főt foglalkoztat, az elmúlt évben Magyarországon 2,262 milliárd forintot fordított különböző környezetvédelmi és munkavédelmi fejlesztésekre, kapacitásbővítésre és korszerűsítésre.

 B.K.

 (Forrás: Hídlap)