vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.09. 

Milliós károk az ártéri erdőkben

Akár a tízmillió forintot is elérheti a kár Tiszadobnál, ahol a két héttel ezelőtti vihar legalább hat hektár erdőben pusztított. A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. által kezelt erdőterületet még most is csak csónakkal lehet megközelíteni, a Tisza áradása miatt szárazföldön ugyanis nem lehet odajutni.

 Alig húsz percig tartott a vihar április 19-én Tiszadob környékén. Ennyi idő elég volt arra, hogy a szél egy ötven méteres sávban hatalmas pusztítást végezzen az ártéri erdőkben – volt olyan fa, amelynek a koronáját szakította le, soknak pedig egyszerűen derékba törte a törzsét. Az első becslések szerint 6- 8 hektár károsodhatott a természetvédelmi oltalom alatt álló területen, legalább 1000 köbméter fa ment tönkre – mondta Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója. A puhafás ligeterdőben elsősorban a kőriseket és a fehér nyarakat érintette a szélvész, de a fűz- és szil állományok is megszenvedték a vihart. A kár akár a tízmillió forintot is elérheti, de a végleges összeg csak később, a felmérés befejezése után derül ki.

 Nem ez volt az első természeti kár mostanában a környéken. Három évvel ezelőtt a NYÍRERDŐ erdészeteiben több mint 1200 hektáron pusztított a szél, akkor 200 ezer köbméter fa feküdt a földön. Azt a kárt már sikerült felszámolnia az erdőgazdaságnak, Tiszadobon pedig az év végéig szeretnék befejezni a munkát az erdészek. Óvatos becslések szerint is évtizedek kellenek ahhoz, hogy itt olyan legyen az erdő, mint amilyen a szélvész előtt volt.

(Forrás: easzon.hu)