vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.09. 

Az Erdélyi Magyar Ifjak levele Traian Băsescunak

Traian Băsescu köztársasági elnök részére

 

Tisztelt Elnök Úr!

 Amint azt bizonyára Ön is tudja, Kolozsvár és a város környékének magyar lakossága rendkívül jogtalannak és sértőnek tartja, hogy a városban a magyar nyelv semmilyen joggal nem rendelkezik. A város hivatalaiban nem nyílik mód a magyar nyelvű ügyintézésre, az igazságügyi, egészségügyi és más intézmények kizárólag románul működnek, s a román egynyelvűség még olyan – szimbolikus értékkel is rendelkező – területen is kizárólagos, mint például az utcanevek. Mindennek hátterében jórészt az áll, hogy a 2001/215 számú közigazgatási törvény csak azokon a településeken teszi lehetővé a magyar nyelv használatát, melyeken a magyar lakosság aránya eléri a 20%-ot.

 A 2002-es népszámlálás adatai szerint Kolozsvár népességének 19%-a magyar, ami 60 ezer főt jelent. 1948-ban a városban 68 ezer magyar élt, ami az akkori lakosságának még 58%-át tette ki. Azaz Kolozsváron a magyar lakosság aránya elsősorban nem a magyar népesség létszámának fogyatkozása miatt csökkent, hanem a kommunista diktatúra által szervezett betelepítési politikának köszönhetően.

 Szervezetünk méltánytalannak és igazságtalannak tartja, hogy a kolozsvári magyarokat még 2008-ban is a kommunista diktatúra soviniszta politikája miatt diszkriminálják és korlátozzák anyanyelvhasználatukban. Ráadásul e diszkrimináció ugyancsak sújtja a városban tanuló több ezer, Erdély más részeiről érkező magyar középiskolást, főiskolást és egyetemistát is (akiket beszámítva egyébként a magyar lakosság már a 20%-os kvótát is elérné).

 Mindezek miatt arra kérjük Önt, tisztségénél fogva járjon közbe annak érdekében, hogy

- a parlament a hivatalos nyelvhasználathoz szükséges küszöböt 20%-ról 10%-ra csökkentse;

- a nyelvhasználati küszöböt ne csak az egyes településen élők arányához, hanem nominatív létszámához is kössék, ahogy azt például Finnországban vagy Kanadában teszik (e tekintetben javasoljuk a 10 ezer fős korlát bevezetését)

- Erdély fővárosa, mely a régió multikulturalizmusát és többnyelvűségét is

szimbolikusan is reprezentálja, a nyelvhasználat terén külön státussal rendelkezzen

 Levelünk végén szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezen intézkedések foganatosítása nemcsak a kolozsvári magyarok és a városban tanulók nyelvi elnyomását mérsékelné, hanem nagyban hozzájárulna ahhoz is, hogy e történelmi régió – ami valóságos tükre a sokszínű és sokkultúrájú Európának – megőrizhesse nyelvi-kulturális sajátosságait.

 Fáradozását előre is köszönjük.

 2008. május 6., Kolozsvár

 Üdvözlettel,

Soós Sándor, elnök,

Erdélyi Magyar Ifjak

 (Forrás: erdely.com)