vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.09. 

Az első találkozás a társulattal

Első győri társulati ülésén vett részt május 6-án Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház frissen megválasztott igazgatója. Egyelőre heti két napban ismerkedik leendő kollégáival.

 Kíváncsisággal teli várakozás – ez várta kedden délután saját érzései szerint Nagy Viktor színházigazgatót, aki április közepi megválasztása óta először találkozott „egyben" a teljes társulattal. Az elmúlt hetekben többször járt „félhivatalosan" a teátrumban, többek között a Marica grófnő premierjén is, akkor azonban csak néhány emberrel tudott szót váltani. Az igazi ismerkedés csak most kezdődik.

 – Operatív kérdésekkel nem foglalkozom július 1-jéig, a leendő munkatársaimat azonban igyekszem megismerni. Hamarosan minden művésszel leülök egy beszélgetésre, ahol mindenki felteheti a kérdéseit – mondta Nagy Viktor, aki maga kérte, hogy még az idény vége előtt találkozhasson a színház tagjaival. Hamarosan ellátogat a teátrum „gyártási részlegét" jelentő Műhelyházba is.

 Nagy Viktor egyelőre a keddeket és a csütörtököket tölti Győrben, munkába július 1-jén áll. Fotó: Krizsán Csaba 

 A leendő igazgató bevallása szerint igyekezett „betekintést adni színigazgatói pályázata mögé, megmutatni, ami a mondatok mögött van". Többek között azzal, hogy ismertette a szakmai elképzeléseinek megfelelő változtatásokat a jövő évi műsortervben. Ezek szerint a tervezett Aladdin című darab helyett a (többek között Kaposváron is sikerrel játszott) Pinokkió kerül színre – méghozzá a nagyszínpadra.

 – Tudom, az utóbbi időben nem fordult elő, hogy a nagyszínpadon gyerekdarabot mutatott volna be a színház, de eltökélt szándékom tartalmas, minőségi darabokat előadni ebben a műfajban is. Nagy és fontos feladat kinevelni a saját leendő közönségünket, a jövő nézőit – indokolta döntését az új direktor.

 Változás továbbá, hogy a „Kék, kék, kék" című Egressy-darab helyett az „Isten pénze" című musicalt mutatja be a társulat, december végén – az indoklás szerint többek között azért, mert az előbbi kevésbé való nagyszínpadra. A Müller Péter–Tolcsvay László–Müller Péter Sziámi szerzőtrió musicalje, amely Dickens „Karácsonyi ének" című híres regényéből készült, tizenöt évig futott – szintén Nagy Viktor rendezésében – a Madách Színházban, de sikerrel játszották Miskolcon és Veszprémben is.

 Nagy Viktor elmondta azt is, hogy a tervezett kettő helyett akár négy kamaraszínházi darabot is szívesen látna a Kisfaludy Teremben.

A színház új igazgatója egyelőre ingázik a főváros és Győr között, heti két napot tölt leendő munkahelyén.

 -Ebben rutinos vagyok, a fél életemet szállodai szobákban töltöttem. A nyár minden szempontból az ismerkedésé lesz – a színházzal és a várossal is!

 (Forrás: kisalfold.hu)