vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.09. 

Az európaiak és a Biblia

A Biblia olvasása iránt továbbra is nagy az érdeklődés, ennek ellenére nem túl sok hívő veszi kezébe a Szentírást. Ez az egyik végkövetkeztetése annak a kutatásnak, amelyet a Katolikus Biblikus Szövetség szervezett a jövő októberi (5-26) püspöki szinódusra készülve, amelyet Isten Szaváról tartanak majd az egyház életében és küldetésében. A "Szentírás olvasása egyes országokban" elnevezésű felmérésben a következő államokat vizsgálták meg: Egyesült Királyság, Hollandia, USA, Németország, Spanyol-, Francia-, Olaszország, továbbá Lengyel- és Oroszország. Április 28-án délelőtt a Szentszék sajtótermében ismertették az újságíróknak a kutatás eredményét. Ebből kiderül, hogy az emberek túlnyomó többsége igaznak és érdekesnek tartja a Szentírás tartalmát. Magas azoknak is a száma, akik úgy gondolják, hogy a Biblia a hétköznapi életre vonatkoztatható. Ezekhez az adatokhoz képest kevésbé pozitív, hogy az elmúlt 12 hónapban a megkérdezettek mindössze 20-38%-a olvasott el egy részt a Szentírásból. Az USA-ban ez az arány 75%.

A kutatócsoport koordinátora szerint (Luca Diotallevi) az eredményekből kitűnik, hogy a szekularizáció folyamata nem irtja ki az emberek szívéből és elméjéből a vallásos érzületet, de akadályozza ennek a gyakorlatba való átvitelét. A Katolikus Biblikus Szövetség elnöke, Vincenzo Paglia püspök kiemelte, hogy még mindig túl kevesen ismerik el a Bibliát lelki életük könyvének. Ezért hangoztatta már II. János Pál és XVI. Benedek pápa is folyamatosan a Lectio divina fontosságát a szinódus egyik távlataként; hiszen a Szentírás meghallgatása révén könnyebben találkozhatunk az Úrral vagy lehet lelki élményben részünk.

A Biblia ismerete mellett vissza kell térni a szöveghez és az imádsághoz is, hogy más belső légkört teremtsünk - húzta alá Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. "Nemcsak a teológiához, a liturgiához kell újra fordulnunk, hanem saját, személyes lelkiségünkhöz is, a Biblia olvasásához és meghallgatásához. A Lectio divinának imádsággá is kell válnia".

 (Forrás: Vatikáni Rádió)