vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.17. 

Kölcsönös korrupciós vádak

Korrupcióról szóló kölcsönös vádaskodások is elhangzottak a romániai helyhatósági választások előtti kampányban egymással versengő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei között.

Az Itthon, fiatalon mozgalom tagjai a napokban Székelyudvarhelyen felszólították Szász Jenő polgármestert, aki egyben az MPP elnöke, hogy valljon színt bizonyos korrupciós ügyekben, amelyek "szóbeszéd" tárgyává váltak. Eszerint úgy hírlik például, hogy a hulladékgazdálkodási magánvállalat eladásakor a polgármester pénzt kért a hulladékgazdálkodási koncessziós szerződés megadásáért az új tulajdonostól. A melegvíz-szolgáltatás bérbeadásakor is legalább ekkora nagyságú összeg jelent meg a polgármester számláján - vélik tudni a fiatalok, emlékeztetve arra, hogy a városháza közeli társaságokban arról beszélnek: a polgármester által javasolt terelőút pont a frissen visszaadott, és felvásárolt területeket szeli át, ahol éppen Szász Jenő rokonsága és ismerősi köre birtokol területet.

Hivatkoznak a youtube.com internetes film-megosztó portálon található hangfelvételre, amely szerint Szász az árvízkárok sújtotta székely embereknek küldött pénzösszegeket két barátja magánszámlájára irányította. Szász Jenő közleményében "ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen vádakkal tüzelő sorozatnak" nevezi a felhívást, amely szerinte érdemtelen az érdemi válaszra, hiszen annak aláírója - mint fogalmaz - RMDSZ-jelölt, tehát maga is része az RMDSZ-kampánynak.

A sajtó egy fordított esetről is tudósít. Csinta Samu, az MPP sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje RMDSZ-es ellenfelét, Antal Árpádot vádolta megvesztegetési kísérlettel, nevezetesen azzal, hogy fenyegetéssel, majd csúszópénz felajánlásával próbált egy rendőrt lebeszélni a bírságolástól, mivel a jelölt lakott területen átlépte a megengedett sebességhatárt.

Csinta reakcióját az váltotta ki, hogy az RMDSZ-es polgármesterjelölt a napokban panaszirodát hozott létre, ahol a városlakók jelezhetik azokat a szabálytalanságokat, amelyek az esetleges városházi korrupcióról, szakszerűtlen hivatalnoki eljárásról szólnak.

A média szerdai kommentárjában azért bírálja Szász Jenőt, mert budapesti látogatásával a szerző szerint "külső erők" segítségét kérte a helyi közösségre tartozó választások ügyében.

A júniusi helyhatósági választások előtt az RMDSZ megpróbálta felmérni a lehetőségeket. Egy április 2. és 18. között végzett közvélemény-kutatás eredményeit hozta nyilvánosságra, az 1114 fős mintán készült Erdély tizenhat megyéjében a magyar nemzetiségű választásra jogosultak körében.

A megkérdezettek 61,1 százaléka jelezte, hogy biztosan elmegy szavazni, 21,6 százalék csak "valószínűleg" voksol majd. A biztos szavazók körében a megyei szintű önkormányzatok esetében 75,3 százalék adná voksát az RMDSZ-re, 12,6 százalék pedig az MPP-re szavazna. A települési önkormányzatok szintjén ugyanez az arány 74,5, illetve 11,5 százalék.

A megkérdezettek 47 százaléka szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása pozitív hatással van az erdélyi autonómia-törekvésekre, 12,9 százaléka véli úgy, hogy az negatív hatást gyakorol, és 34,3 százalék szerint semmiféle befolyása nincs. A válaszolók 82,3 százaléka szerint Romániának el kellene ismernie Koszovó függetlenségét, 10,3 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

(Forrás: erdon.ro)