vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.17. 

Lélek mindig újat hoz – Negyedik Egyházmegyei Nap Balinkán

A Székesfehérvári Egyházmegye május 11-én, vasárnap immár negyedik alkalommal rendezte meg egyházmegyei napját a balinkai Tölgyes Táborban. A gazdag programokat kínáló egyre népszerűbb rendezvényre idén már több mint 3000 ember látogatott el. A nap 10 órakor kezdődött Spányi Antal megyéspüspök előadásával. A főpásztor, aki szombaton tért haza a Vatikánból, először is az ad limina látogatás során szerzett élményeit, benyomásait osztotta meg a hívekkel, majd korunk égető kérdéseiről és azokról a problémákról beszélt, amelyekkel a jövendő nemzedékeknek szembe kell nézniük, s ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a közösség és minden egyes hívő személyes felelősségét. 11 órától számos program várta az érdeklődőket. A gyerekek játékokban, vetélkedőkben, sportversenyeken mérhették össze erejüket és ügyességüket. Volt kézművesfoglalkozás, arcfestés, néptánc és állatsimogatás is. A szabadtéri színpadon az egyházmegye katolikus iskoláinak tanulói adtak elő műsort. Egyre több helyen mutatkozik be a Láthatatlan Színház, ahol a résztvevőket interaktív módon, de szemüket bekötve kísérik végig a Szentírás különböző jelenetein – ez a foglalkozás ezúttal is sok fiatalt vonzott. Az egyházmegyei napnak ezúttal külön meghívott vendégei is voltak: az egyik előadóteremben Levente Péter és Döbrentey Ildikó művészházaspár tett tanúságot számos érdeklődő előtt. A tábor túlsó részén álló faházaknál bemutatkozott a Filótea együttes, a székesfehérvári Antióchia közösség, valamint az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda. Sok fiatalt és kisgyermeket megmozgatott a móri Forró Cappuccino együttes zenéje. Délután 2 órakor szentségimádás kezdődött Spányi Antal püspök vezetésével, 3 órakor a püspök az egyházmegye papságával mutatta be a záró szentmisét. Szentbeszédében úgy fogalmazott: az apostolok a Szentlélek kiáradása után bár botladozva, de egyre határozottabban kezdtek magukra találni, életüket odaadni Istennek és hirdetni az evangéliumot. A Lélek által kezdtek tanúságot tenni. A Lélek készségessé tette őket arra, hogy ne ragaszkodjanak önmagukhoz, megszokásaikhoz, hanem merjenek valami egészen újat kezdeni, hiszen a Lélek mindig újat hoz, mindig új világokat akar velünk felfedeztetni. Az apostolokban és az általuk hívővé vált emberekben elkezdődött újat bontakoztatta ki Isten úgy, hogy kétezer évvel később mi is itt vagyunk – mondta Spányi Antal, utalva az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye, illetve a Győri Egyházmegye pünkösdhétfői ünnepére is.

 Az egységre van szükség, amely a magukat a Léleknek odaadók egysége. Pünkösd a lángnyelvek, a szélzúgás ünnepe, az egy nyelven beszélők ünnepe, de a csendé is, amelyben meg kell hallanunk Isten Szentlelkét, és meg kell értenünk, mit vár tőlünk a Lélek.

 Végül a püspök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egyházmegyében nemrég kialakított lelkipásztori körzetek mindegyikében legyen lehetőség a felnőttek hitének elmélyítésére, a Biblia üzenetének mélyebb és igazabb megismerésére, családok és fiatalok közösségi együttlétére. A szentmise végén a püspök megáldotta a jelenlévő családokat és a bibliákat, amelyeket a hívek magukkal hoztak. A Székesfehérvári Egyházmegye és Spányi Antal megyéspüspök jövőre is várja híveit közös ünneplésre az egyház születésnapján…

 Horánszky Anna

 (Forrás: Magyar Kurír)