vissza a főoldalra

 

 

 2008.05.17. 

Mandátumok: 102, 78, 30, 20, 13, 4, 2, 1

A szavazatok 98,03 százalékának összeszámlálása után Szerbiában az eredmény a következő: Az Európai Szerbiáért - Boris Tadic párttömörülés 38,44 százalékot szerzett, 102 mandátumot. Második a Szerb Radikális párt a szavazatok 29,36 százalékával, 78 mandátummal. Harmadik a Vojislav Koštunica, Tadić volt szövetségese vezette pártszövetség 11,59 százalékkal, 30 parlamenti képviselővel. Őket a szerb szocialisták köré szerveződött pártkoalíció követi 7,6 százalékkal, 20 mandátummal, majd a szerb pártok sorát a liberálisok zárják 5,24 százalékkal (13 képviselő).

A nemzetiségek képviselői közül ezúttal három párt, illetve pártszövetség jut be a parlamentbe: a három párt alkotta Magyar Koalíció (1,83 százalék, 4 képviselő), a Bosnyák Lista az Európai Szerbiáért nevezetű párttömörülés (0,92 százalék, 2 képviselő), valamint a dél-szerbiai presevói völgyben élő albánok pártja (0,39 százalék, 1 képviselő).

A választáson a szavazásra jogosultak 60,97 százaléka, valamivel több mint négymillió ember vett részt.

A dolgok jelenlegi állása szerint az új szerb parlamentben, amelynek legkésőbb június 15-én éjfélig meg kell alakulnia, tizennyolc párt lesz jelen. A törvényhozásba bejutó nyolc formáció közül ugyanis öt pártszövetség, önállóan csupán három párt indult: a Szerb Radikális Párt, a Liberális Demokrata Párt (az ő listáján a kereszténydemokrata párt néhány tagja is szerepelt), valamint a Bosnyák Lista az Európai Szandzsákért.

A Boris Tadić vezette tömörülésben a Demokrata Párton kívül az eddig kormánypárt G17 Plusz, a Vuk Drašković volt külügyminiszter által vezetett Szerb Megújhodási Mozgalom, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szandzsáki Demokrata Párt vett részt.

Vojislav Koštunica Szerbiai Demokrata Pártjának ezúttal is az Új Szerbia párt volt a partnere.

A Szerbiai Szocialista Párt az Egyesült Szerb Nyugdíjasok Pártjával és az Egységes Szerbia párttal alkotott választási csapatot.

A Magyar Koalíciót a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) alkotta, s a Presevói Völgy Albán Koalíciója is két pártot egyesített.

Megfigyelők szerint amennyire hasznos volt a koalícióalkotás a választás előtt, annyira bonyolulttá teszi az a szavazás utáni kormányalakítási tárgyalásokat. Az eredmények kihirdetése után ugyanis a pártszövetségeknek osztozkodniuk kell - a Magyar Koalíción belül például a képviselői helyek fele a VMSZ-é lesz, a másik fele egyenlő arányban a partnereké, Boris Tadić táborában pedig a G17 Plusznak jut majd a képviselői helyek egynegyede.

Előfordulhat tehát, hogy mandátumai birtokában valamely párt hátat fordít korábbi szövetségeseinek, s más táborral köt alkut. Ezért a mandátummegoszlás is csak óvatos előrejelzésekre ad lehetőséget a kormányalakítást illetően, hiszen például a győztes demokrata tábor 102 parlamenti helye is ötfelé oszlik, a pillanatnyilag a mérleg nyelvének tekintett szocialistáké pedig háromfelé.

További szerbiai sajátosság, hogy a választók csak hetek múlva tudják meg, kiket juttattak be a parlamentbe. A választási listák ugyanis semmire sem kötelezik a pártokat, a megszerzett mandátumokat azoknak adják, akiknek akarják: ha egy párt elnyer mondjuk tíz helyet, akár a listája utolsó tíz szereplőjét is beküldheti a parlamentbe. (Képünkön Ivica Dačić, a szocialisták elnöke. Szerinte ők a választások igazi nyertesei.)

 (Forrás: vajdasagma.info)