vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.06. 

Az EMI levele az egészségügyi és tanügyi minisztériumokhoz

Eugen Nicolăescu

egészségügyi miniszter részére

Cristian Adomniţei

tanügyminiszter részére

 

Székely Ervin-Zoltán

egészségügyi államtitkár figyelmébe

Pásztor Gabriella

oktatásügyi államtitkár figyelmébe

 Tisztelt Miniszter Urak!

 Az utóbbi években az erdélyi magyarság körében közismertté vált az a tény, hogy a régióban rendkívüli mértékben lecsökkent a magyar, illetve a magyarul tudó román orvosok és más egészségügyi dolgozók száma. Mivel e körülménynek súlyos diszkriminációt eredményeznek, és ennek következményei érezhetőek a magyar ajkú lakosság egészségi állapotában, az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete úgy döntött: levélben fordul Önhöz, hogy az ügyben segítségét és közbenjárását kérje.

 Erdély Székelyföldön kívüli részein a magyar betegek túlnyomó többsége a román nyelvet kénytelen használni az egészségügyi intézményekben. Mindez nem pusztán kellemetlenséget jelent, hanem veszélyt is hordoz magában: amint arra ugyanis világszerte számos tudományos kutatás felhívta már a figyelmet, az anyanyelv használatának akadályozása az egészségügyi ellátás során különösen súlyos következményeket (pl. félrekezelés, gyógyszer-túladagolás) vonhat maga után. Rendkívül lényeges például, hogy a beteg teljesen pontosan és érzékletesen írja le az orvosnak tüneteit, panaszait, s ugyanilyen fontos az is, hogy az orvos útmutatásait, javaslatait tökéletesen megértse, sőt, meg tudja jegyezni. A pszichikai-lelki betegségek (depresszió, alkohol-függőség, stb.) esetében pedig a nyelv nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is eszköze a gyógyításnak. Ráadásul az a biztonságérzet, amit az anyanyelv a beteg ember számára nyújt, semmivel sem pótolható.

 Szervezetünk úgy véli: annak következtében, hogy a magyar népesség az egészségügyi intézményekben nem vagy csak hézagosan használhatja anyanyelvét, a román állam az erdélyi magyarság számára nem képes ugyanolyan minőségű egészségügyi ellátást biztosítani, mint a román lakosság számára. Ezzel Románia véleményünk szerint egyrészt a diszkriminációellenes törvény szellemével ellentétesen cselekszik, másrészt a nyelvhasználati jogok efféle akadályozása súlyosan sérti olyan – már Románia által is ratifikált – nemzetközi szerződések szellemiségét, mint az Európai Tanács kisebbségvédelmi keretegyezménye, a Regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája. Ugyancsak ellentmond az Európai Unió Tanácsa 2000/43/EK irányelvének, melynek célja a faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelem keretrendszerének kialakítása azzal a szándékkal, hogy az egyenlő bánásmód elve a tagállamokban megvalósuljon.

 Mivel az egészségügyi ellátás során az anyanyelvhasználat akadályozásának akár az emberi életet veszélybe sodró kihatásai is lehetnek, szorgalmazzuk, hogy a probléma kapcsán kerüljön sor átfogó társadalmi és szakmai vitára.

 Javasoljuk, hogy a következő szempontok figyelembevételével kötelezzék az egészségügyi intézményeket és az egészségügyhöz kapcsolódó oktatási intézményeket a magyar nyelvű betegellátás javítására:

 - vezessék be a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a román anyanyelvű hallgatók számára a magyar nyelv tanítását

 - tegyék kötelezővé a magyar nyelv tanulását az erdélyi posztliceális egyészségügyi oktatásban

 - kötelezzék az erdélyi egészségügyi intézményeket, hogy minden esetben biztosítsák a magyar nyelvű betegellátást

 - a magyarok által lakott településeken indítsanak nyelvtanfolyamokat román orvosok és nővérek számára

 - a nagyobb városok (Kolozsvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti) kórházaiban szervezzenek magyar gondozó csoportokat, részlegeket

 - kötelezzék a gyógyszergyártó cégeket, hogy termékeikhez magyar nyelvű gyógyszerleírásokat és mellékhatásokról szóló tájékoztatót is csatoljanak

 - a különböző brosúráknak, tájékoztató jellegű kiadványoknak minden esetben legyen magyar nyelvű változata is.

 Szervezetünk csak ezen intézkedések foganatosítása által látja biztosítottnak, hogy Erdély magyar ajkú lakossága ugyanolyan minőségű egészségügyi ellátásban részesüljön, mint a román népesség. E rendelkezések ugyanakkor utat nyithatnak egymás nyelvének és kultúrájának jobb megismerése, és ezáltal a két nép közötti jobb megértés, valamint Erdély multikulturalizmusának megőrzése előtt is.

 Támogatásában bízva tisztelettel üdvözli:

 Bagoly Zsolt,

az Erdélyi Magyar Ifjak alelnöke

 Marosvásárhely, 2008. március 4.

 (Forrás: erdely.com)