vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.06. 

Könyvmisszió és lelki épülés

Különösen fontos rendezvény a Biblia évében a Könyvmisszió, a gyülekezeti könyvterjesztők és keresztény könyvesboltok harmadik szakmai napja. Aki részt vett rajta, mind azt hangsúlyozta, miért fontos számára a Biblia, miért lényeges, hogy bármelyik kiadott könyv a keresztyén hitnek megfelelő legyen, annak értékrendjével találkozzon. Szinte minden előadó kitért arra, hogy igazi tartalom nélkül a betűk fölöslegesek, rombolóvá válnak.

Az esemény rövid áhítattal kezdődött, amelyet Damásdiné Judit, a Parakletos könyvesház vezetője mondott Jézus Magvető példázata alapján. (Lk8). Hogyan jön a Magvető a betűvetéshez? - ez volt beszédének központi kérdése. A válasz, nagyon egyszerűen, ám annál tartalmasabban megfogalmazható: azért jöttünk össze, hogy Isten igéjét, mint a magot szórjuk szét a világban könyveink által.

A nap főelőadója prof. Dr. Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője volt. Nagyon érdekesen vázolta, hogyan működik az agyunk. A jobb agyféltekünk az érzelmi központ, míg a bal megállítja azt, nehogy elsodorjanak bennünket a hatások. A két oldalnak egyensúlyban kell lennie. Nem hagyhatjuk, hogy pusztán az élvezet -ahogy ezt halljuk naponta többször is a reklámokban - irányítson bennünket. Az a mi emberi többletünk, hogy fel tudjuk ismerni a figyelmünkre érdemes dolgokat. Ahogy kinyitunk egy könyvet, az máris üzen, tárgyi mivoltában is sokféle jelentéssel töltődhet fel, de a betűk, a sorok indítják el azt a folyamatot, ami hozzásegít minket a lelki élményhez, az értelem igazi megnyilvánulásához.

Az izgalmas témát követően a rövid kávészünetben mindenki szabadon válogathatott a kiadók termékeiből. Számos könyvterjesztő érkezett az ország minden pontjából. Csak úgy kígyóztak a sorok a standok előtt, mert itt mindenki biztos volt abban, bármelyik művet is választja, az csak lelki és szellemi épülésére szolgálhat majd. Szinte senki nem távozott üres kézzel.

Érezhetően megnőtt a bibliavásárlások száma is. Galsi Árpád, a Kálvin kiadó vezetője mindenkit önmérsékletre intett: nem szabad az eredményt csak kereskedelmi szemlélettel látnunk, azt is meg kell vizsgálnunk, vajon tényleg olvassa a könyvet, aki megvette? Vajon tényleg boldog, aki olvassa, ahogy az idei év jelmondata szól? Az a felelősségünk, hogy mindenki, akihez eljut ez a könyv megértse, mit olvas, és hasznosítsa az ebből szerzett tudást életében.

Utolsóként Miklya Luzsányi Mónika arról szólt, miként lehet a gyerekekhez eljuttatni Krisztus üzenetét. Nem szabad arra várnunk, hogy majd a katekéta, hitoktató megtanít nekik mindent, ami fontos, amit Isten tanított nekünk. A szülőknek is nagy a felelősségük, leginkább abban, hogy milyen lesz gyermekük. Példát kell nyújtaniuk kicsinyeik számára. Ezért lényeges, hogy a szülők maguk is gyerekké legyenek, megtanulják a játékok nyelvét, és mindenekelőtt nagyon jól megismerjék saját gyermekük lelkét.

 Kováts Annanmária

 (Forrás: reformatus.hu)