vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.06. 

Medvegyev és Putyin

Dimitrij Medvegyev az orosz elnöki tisztségbe való beiktatásáig hátralévő két hónapban a jövendő végrehajtó hatalom körvonalainak kialakításával szeretne foglalkozni, és ezt Vagyimir Putyin távozó államfővel közösen teszi majd, és újra hangsúlyozta, hogy Putyin irányvonalát szándékozik követni.

A győztes elnökjelölt vasárnap éjszaka, Moszkvában, a választási stábja helyiségeiben tartott sajtóértekezletén lépett az újságírók elé. Az általa említett két hónapot a jogszabályok írják elő, a beiktatására várhatóan május 7-én kerül sor.

Elmondta: a végrehajtó hatalom megformálása fontos, de egyben bonyolult és munkaigényes feladat, de reméli, hogy a rendelkezésre álló időben sikerül elvégezni.

"E munkát Vlagyimir Putyinnal fogom végezni, mint a kormány jövendő vezetőjével, és remélem, hogy az eredmény hatékony, munkaképes és teljes értékű végrehajtó hatalom lesz" - mondta.

Hozzátette, hogy ezen idő alatt az elnöki adminisztráció átalakítását is el akarja végezni, bár hangsúlyozta, hogy az eddig a számára megszabott funkciókkal szerinte jól megbirkózott. "Nem lenne helyes és pedagógiai szempontból sem lenne jó, ha most neveket említenék" - mondta.

Kijelentette, hogy senki nem szándékozik változtatni az elnöki és a kormányfői hatáskörön, amelyet az alkotmány határoz meg. (Oroszországban az alkotmány szerint is erős elnöki hatalmat Putyin tovább erősítette, s eddig a kormány és a parlament is alárendelt szerepet játszott az elnök, vagyis Putyin mellett, így a kialakult rendszerben Putyin is alárendelt szerepbe kerülne Medvegyev mellett. Eddig is hangsúlyozták, hogy nincs szükség az új felállásban a hatáskörök módosítására, de ezt az elemzők egyelőre nemigen értik.)

Medvegyev újra kijelentette: amennyiben rábízzák a legmagasabb állami tisztséget, "baráti, partneri kapcsolatot szándékozik fenntartani Vlagyimir Putyinnal". "Úgy vélném, hogy kapcsolatunknak elsősorban a partnerségre kell épülni, mivel elég régen dolgozunk együtt és ami a legfontosabb, megbízunk egymásban. Közös munkánk érdekes eredményeket hozhat az országnak és kedvező tényezővé válhat az állam fejlődésében" - mondta.

Kijelentette, hogy a külpolitikát a választások után az elnök határozza meg.

Elmondta, hogy az elnök hivatala továbbra is a Kremlben, a miniszterelnöké az úgynevezett Fehér Házban - a kormány épületében - lesz.

Végül Dmitrij Medvegyev ünnepélyesen megígérte a sajtó képviselőinek, hogy elnökké választása után is mindig lesz ideje, hogy újságírókkal érintkezzen, válaszoljon kérdéseikre, s hangsúlyozta, hogy mindig nagyon tisztelte a sajtó munkáját.

Vitalij Ivanov politológus, a Politikai Konjunktúra Központ helyettes elnöke az Interfax hírügynökségnek vasárnap úgy nyilatkozott: Medvegyev és Putyin hatalmat és mandátumot kapott a korrupcióellenes harcra, amely elsősorban politikai akarat kérdése, és kevéssé népszerű lépéseket követel meg. E lépések között Ivanov elsősorban a mai elit, és ezen belül a bürokratikus elit körében végzendő tisztogatás nevezte meg azzal, hogy mindenki tudja, miről van szó.

 

Dmitrij Medvegyev életrajza

 

Az elnökké választott Dmitrij Medvegyev 1965. szeptember 14-én született Leningrádban, szülei egyetemi professzorok voltak.

A Leningrádi Állami Egyetem jogi karán végzett 1990-ben, majd több éves posztgraduális képzés és a jogi doktorátus megszerzése után tanársegéd lett az egyetemen, ahol 1999-ig tanított.

1990 és 1995 között a közben újra Szentpétervárrá lett város polgármesteri hivatalában dolgozott, ahol egyik közvetlen főnöke Vlagyimir Putyin volt.

Putyin megbízott miniszterelnökké történt kinevezése után pár hónappal, 1999-ben hívta Medvegyevet Moszkvába és tette meg az Oroszországi Föderáció kormányának hivatalvezetőjévé. Még abban az évben az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese, 2000-ban első helyettese, és 2003 őszén az elnöki adminisztráció vezetője lett, s e tisztségben két évig dolgozott.

Közben 2000-2001-ben a Gazprom orosz kőolaj- és földgázipari monopólium igazgatótanácsának elnöke, majd egy évre helyettes elnöke volt, 2002. júniusa óta pedig folyamatosan az igazgatótanács elnöke.

Az akkor még ismeretlen Medvegyev első miniszterelnök-helyettessé történt kinevezése 2005-ben általános meglepetést keltett, de az azóta az ő felügyelete alá tartozó, egyebek között az egészségügy, a lakáshelyzet és a mezőgazdaság javítását célzó nemzeti programok kapcsán széles körben ismertté vált.

Vlagyimir Putyin, aki az alkotmány értelmében megszakítás nélkül nem indulhat harmadszor az elnökválasztáson, a decemberi duma-választások után jelentette be, hogy Medvegyevben látja utódát.

Medvegyevet korábban jó hivatalnoknak tartották, de az utóbbi hónapokban szemmel látható változásokon ment át, és ismerősei állítják, hogy jó vezetői kvalitásokkal rendelkezik: számos "kényes" ügyet oldott már meg, gyorsan tanul és jó csapatmunkás.

Ő Oroszország első államfője, aki nem első generációs értelmiségi.

Nős, felségét, Szvetlanát még a középiskolában ismerte meg. Egyetlen fia, Ilja 11 éves. Medvegyev szeret síelni, az interneten szörfölni és a hard rock zene nagy rajongója.

 ( Forrás: vajdasagma.info)