vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.06. 

„Csapdahelyzetben a háziorvosok”

A Fidesz elnöke szerint a háziorvosok csapdahelyzetben vannak, mert elvették tőlük a működésükhöz szükséges feltételeket, és azt mondták nekik, pénz nincs, helyette törvény van a vizitdíjról. Erről Orbán Viktor beszélt Békéscsabán március 3-án, amikor a megye háziorvosaival találkozott.

 A Fidesz elnöke abszurd példaként említette, hogy ez olyan, mintha egy város polgármestere azt mondaná, a kormány elvette a pénzünk egy részét, viszont adott helyette egy törvényt, miszerint szedhetünk belépési pénzt a városházán. „Ez a fajta mód, ahogyan a korábban közösen, az adónkból és a járulékunkból szervezett szolgáltatásoktól elmenekül az állam, olyan gyakorlat, ami ellen fel kell lépni” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 A találkozón megjelent háziorvosok arról tájékozatták a Fidesz elnökét, hogy az elmúlt években nem növekedett a kártyapénzük, illetve eltörölték a fejlesztések támogatását segítő amortizációs lehetőségeket is. Többen elmondták, hogy azt tartanák célszerűnek, ha részletes számítás készülne arról, valójában mennyibe kerül a praxis ellátása, és ez alapján, a közalkalmazotti bértáblát is figyelembe véve, nem a vizitdíj beszedésével, hanem a törvényben rögzítenék, mennyi a javadalmazásuk. A háziorvosok szerint ahhoz, hogy az elmúlt évek inflációs veszteségei, az amortizációs lehetőség megszüntetése miatt kiesett bevételeik, a kedvezményes hitellehetőség eltörlése, valamint az évek óta nominális értelemben stagnáló kártyapénzbevételeket kompenzálják, legalább a duplájára kellene emelni a javadalmazásukat.

 Orbán Viktor válaszában egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy lenne pénz a kérdés megoldására. Emlékeztetett arra, hogy korábban, amikor a kormány értékesítette a budapesti repülőteret, önálló törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az 500 milliárd forintos bevételt az egészségügyi reform folytatására fordítsák. A pártelnök szerint ugyanis napjainkra is igaz, ha konkrétan vizsgáljuk meg a kérdéseket, akkor kiderül, hogy van pénz, hiszen „éppen most százmillió forintokat költ el a kormány luxusautók beszerzésére”. A politikus mindazonáltal jelezte a háziorvosoknak, hogy a népszavazást követően, már másnap módosító indítványok beterjesztését tervezi a Fidesz, és abban figyelembe kívánják venni a fórumon elhangzottakat is.

 A volt miniszterelnök Békés megyei programjának következő állomásán a párt munkástagozatának aktivistáival találkozott. Orbán Viktor itt egyebek mellett arról beszélt, szüksége van a magyar politikának arra, hogy a bérből és fizetésből élők is megfogalmazhassak álláspontjukat, nemcsak négyévenként a választásokon, hanem akkor is, ha személyes sorsukat alapvetően érintő kérdések szerepelnek a politika napirendjén. Orbán Viktort a munkástagozattal folytatott találkozóján, a párt békéscsabai irodájában telt házas, mintegy százfős hallgatóság várta.

 (Forrás: mno.hu)