vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.06. 

"Orvos-gyógyszer"

Mi orvosok jóllehet a betegségekkel bíbelődünk, azonban általában az egészséget igyekszünk képviselni. Az egészség egyik meghatározása a teljes testi, lelki, szellemi és szociális jólét. Ha ez igaz, akkor én sem vagyok egészséges. Már évek óta nem. Mert ami velünk történik, az társadalmi komfortérzetem rombolja.

Tisztelt Kecskemétiek, kedves barátaim!

A magam és kollégáim nevében szólnék Önökhöz! A bennem kavargó sok-sok gondolatból megpróbálom a lényegesebbeket megosztani Önökkel. Az első gondolatkörben az orvosoknak az un. egészségügyi reformhoz való viszonyulásáról szeretnék beszélni.

Évek óta halljuk, tudjuk, hogy az egészségügyben változásra, változtatásra van szükség. Az elmúlt bő egy évben orvos és beteg egyaránt megtapasztalhatta, mit jelent ez a gyakorlatban. Nem rajtunk múlik, hogy ennyire rossz. Általános köreinkben az a nézet, ha a törvény betűje szerint dolgoznánk, akkor már csak egy zavaró tényezőt kellene kiiktatnunk: a beteget. Így nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet dolgozni. Pedig igyekeztünk ezt megakadályozni. 2007 február 6.-án, a vizitdíj bevezetését megelőző héten csaknem 3000 háziorvos fejezte ki tiltakozását a Nemzeti Sportcsarnokban.

Az ott átadott sok ezer petíciót az egészségügyi kormányzat lesöpörte, a sokadszorra felajánlott tárgyalásos megoldást elutasította. A törvénnyel feloszlatásra kényszerült, majd újjáalakult MOK azóta is folyamatosan igyekszik hallatni a hangját, megpróbál jobbító javaslatokkal segíteni. Mindhiába. Bács-Kiskun Megyében a házorvosok 85% lépett be az új kamarába, hitet téve ezzel az orvosi hivatás egységes védelme mellett. Igyekszünk helytállni, és igyekszünk azt a szellemiséget képviselni, amitől idegen a vizitdíj, a kórházi napidíj. Ez akkor is így van, ha a vizitdíj beszedésével látszólag ennek az ellenkezőjét tesszük. Beszedjük, mert törvénytisztelők vagyunk. Pedig épp ezt akartuk elkerülni. Vagyis, hogy ne legyen vizitdíj. De lett és van vizitdíj. Még van. Vajon elérte-e a célját?

Az egyik célja „népnevelő” szándékú volt. Hogy t.i. a felesleges orvos-beteg találkozást megszüntesse. Aki hallotta már Bálint Mihály pszichiáterprofesszor „orvos-gyógyszer” kifejezését, az tudja, hogy nincs felesleges vizit, hogy minden találkozásnak van értelme, még annak is ahol csak egy hallgatás, vagy egy jó szó a terápia. Mi orvosok nagyon jól tudjuk, hogy nemcsak a gyógyszer számít, hanem az is, hogy hogyan adjuk. S ha magunkat adjuk, ez még inkább érvényes, mert a személyiség is tud gyógyítani. És ez nem írható receptre.

Amikor csökkent a betegforgalom, vajon kik maradtak el? Döntően azok, akiknek csak az „orvos-gyógyszerből” kellett volna egy kevéske: a szerényebb jövedelműek, az elszigetelődőben lévők, valljuk be: főleg a nyugdíjasok közül valók. Ezt akartuk, ezt akarjuk az esélyegyenlőség jegyében? Engedjék meg, hogy itt egy személyes élményemet megosszam Önökkel. Számomra megható az a felszínre törő szolidaritás, ami abban nyilvánul meg, hogy néhány, betegségénél fogva vizitdíj-mentességet élvező páciensem ragaszkodik a vizitdíj megfizetéséhez, hogy szerényebb betegtársain így tudjon segíteni.

Kényes, bizalmi kérdés a következő. Vajon kiváltható-e a vizitdíjjal a hálapénz? Úgy gondolom, hogy ez nemcsak az orvostársadalom, hanem az egész társadalom keresztje, amit csak együtt fogunk tudni megoldani, ha úgy tetszik egy új társadalmi szerződéssel. De az állam nem maradhat ki belőle. A megoldás felé tisztességes fizetéssel lehet elindulni, és nem vizitdíjjal!

Tisztelt Kecskemétiek. A fentiek okán is furcsa, hogy a hivatalos kommunikáció a vizitdíjat úgy állítja be, mint általunk, orvosok által kívánt, követelt pénzügyi megoldást. Mi a valós helyzet a vizitdíj-bevétellel kapcsolatban? A hivatalos közlemények szerint havonta 180-200 ezer forinttal nő egy-egy átlagos praxis bevétele. Ez igaz. De ez bevétel, ami minden magyar vállalkozás bevételéhez hasonlóan közterhekkel együtt értendő. Ami marad belőle, kevesebb, mint a fele. Emiatt is bukkan fel néha a szóhasználatunkban a vizitadó elnevezés, és tarthatja magát az orvos diplomás adóbeszedőnek. Vajon arányban áll-e a maradék összeg a ráfordított idővel, energiával, és azzal a vissza-visszatérő feszültséggel, ami inkább gyengíti, mint erősíti a bizalmat, ami a lényegtől, a gyógyítástól vonja el a figyelmet.

Ugyanakkor megtapasztaljuk azt is, hogy a vizitdíjból származó bevétel egyes praxisoknál már nélkülözhetetlen, működésük feltételévé vált. De ezek a kollégáim erre nem büszkék. És innen üzenem a tarisznyahitűeknek, akik mindig is voltak és mindig is lesznek, hogy igenis azok vagyunk többségben, akik ha meg is érezzük majd a bevételkiesést, előbbre valónak tartjuk a közösség boldogulását az egyéni gyarapodásunknál. A vizitdíj rossz irány, NEM REFORM. Az első olyan elem, ami szakmánk egyik fundamentumát, a szolidaritást veszi célba, kezdi ki. Azt a közösségi felelősségvállalást, azt a kohéziós erőt, amely társadalommá, egymásért felelősséget vállaló közösséggé teszi az emberek sokaságát. Az egészségügyben olyan a szolidaritás, mint az ajándékozásban a szeretet. Amikor ajándékot adunk, az ajándéknak van pénzben kifejezhető értéke. De vajon az átadáskor csak a pénzbeli érték jelenik meg? Ugye hogy nem! Az az egészségügy, az a társadalombiztosítás, amit csak a pénz logikája mentén építenek fel, és nélkülözi a szolidaritást, az embertelen, tagjait nem szolgáló, hanem kiszolgáltató lesz.

 Kedves Barátaim! Mi orvosok jóllehet a betegségekkel bíbelődünk, azonban általában az egészséget igyekszünk képviselni. Az egészség egyik meghatározása a teljes testi, lelki, szellemi és szociális jólét. Ha ez igaz, akkor én sem vagyok egészséges. Már évek óta nem. Mert ami velünk történik, az társadalmi komfortérzetem rombolja. Szeretném, ha egészségem ezen oldala is gyógyulásnak indulna. De ez csak együtt sikerülhet. Önökkel együtt. Védjük meg egymást, védjük meg egészségünket, védjük meg egészségügyünket.

 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 Gaszner András

 háziorvos

 előadása Kecskeméten

 (Forrás:mok.hu)