vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.14. 

Titkos katonai bázis vagy uránbánya?

12 évvel ezelőtt a New York Times amerikai lap arról számolt be, hogy az Urál déli vidékén egy titkos bázis épült ki az orosz kormány részére. A közeli települések lakosai nem is tudnak arról, hogy a közelükben miféle objektumokat hoztak létre a hidegháború idején. Vlagyimir Putyin nemrégiben leköszönt orosz elnök korábban gyakran látogatott el a dél-uráli Abzakovo nevű síparadicsomba. A hivatalos verzió szerint a síelés miatt, nem hivatalos források szerint viszont Putyin az objektum építésének befejező szakaszát ellenőrizte minden egyes alkalommal. A bázist a dél-uráli masszívum legmagasabb hegyén hozták létre, a Jamantau-hegyen.

Az 1996-os cikk után egy évvel a Washington Times arról számolt be, hogy a bunkerek építésével Moszkva egy atomtámadás következményeire gondol. Amikor az Egyesült Államok már rég leállította a hasonló objektumainak építését, Oroszország még mindig ilyen drága programok megvalósításán fáradozik. Földalatti parancsnokságokat, alagutakat és menedékeket létesítenek. Az egyik ilyen bázis az Urálban található, Beloreck város közelében. Az amerikai lapok orosz hivatalos személyeket is meg akartak szólaltatni, de tőlük semmiféle használható információt nem kaptak. Az orosz zsurnaliszták pedig nem kapták fel a témát, néha írtak a menedékhelyekről, az élelmiszerek felhalmozásáról és az uránbányászatról, de sokáig nem jutottak el a témával.

Bázis ide vagy oda, a turisták kedvelik a Jamantau-hegyet, gyakran látogatnak el oda és arról beszélnek, hogy 2000 után jelentősen szigorították a terület védelmét. A vidéket nemzeti természetvédelmi parkká nyilvánították (szerintük ez sem véletlen) és a területén nemcsak vadőrök, hanem katonák is járőröznek. A turisták közül egyesek azt állítják, hogy amennyiben nem úgy viselkednek a parkban, ahogy azt a szabályok megengedik, azonnal a katonákkal kerülnek szembe, akik nem épp kesztyűs kézzel bánnak a "betolakodókkal". Ráadásul valahogy azt is be kell bizonyítaniuk, hogy nem amerikai kémek…

A hegy csúcsára eljutó turisták azt mondják, hogy a felszíne teljesen lapos, egykori épületek maradványai láthatóak rajta. Feltehetőleg helikopter leszállópályát alakítottak ki rajta még a múltban. A látogatók olyan járatokat is felfedeztek, amelyek a hegy belsejébe vezetnek. Az emberek többsége úgy véli, hogy ezek a furatok valójában uránbányák. Valójában persze a környező települések lakosai sem tudják, hogy mivel állnak szemben, csak annyit tudnak, hogy a hegy fokozottan titkos státuszt kapott.

Egy orosz sajtóügynökség nemrégiben állítólag felvette a kapcsolatot egy olyan csoporttal, amelynek tagjai ugyan a nevüket nem árulhatják el, de név nélkül elmondták, hogy egykor ebben a titkos objektumban dolgoztak, ők építették egyes részeit. A bázis kiépítését még a hidegháború idején kezdték és a munkálatok 2002 körül zárultak le (Putyin intenzív látogatásainak időszakában). A hegyhez vasútvonalat és autóutat is építettek. A titkos városban állítólag egyidejűleg 300 000 ember is élhet. A bázison minden olyan rendszert kiépítettek, amelyre a túléléshez szükség van: villamosenergetikai rendszert, kommunikációt, létfenntartó infrastruktúrát stb. A tervek szerint a lakosság akár fél évig is élhet az objektumban anélkül, hogy fel kellene mennie a felszínre.Az ügyben tehát semmi sem biztos, konkrét tényekkel nem rendelkezik a sajtó. Oroszország ha nem is hangoztatja, de tart a NATO terjeszkedésétől, ez persze egyáltalán nem biztos, hogy összefüggésbe hozható a titkos objektummal. Putyin és utóda, Medvegyev eddig még nem jelentett be semmit egy esetleges veszélyről, ami a hasonló bázisok használatára kényszerítené őket. (Képünkön az abzakovói síparadicsom bejárata. Tőle nem messze az állítólagos katonai bázis.)

 (Forrás: Kárpátinfo hetilap)