vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.14. 

A szépség megszállottja

A világhírű olasz színházi és filmrendező, Franco Zeffirelli február 12-én ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját. Életművének kimondottan keresztény ihletésű művei az Assisi Szent Ferencifjúságát és küldetését megjelenítő 1972-es Napfivér, Holdnővér,a Ferenc szentföldi útját feldolgozó, 2004-ben készült - itthon eddig még nem vetített - Három testvér, valamint A názáreti Jézus televíziós és moziváltozata1977-ből.

Zeffirelli Gianfranco Corsi néven született 1923-ban Firenzében. A II. világháború idején az ellenállási mozgalomban harcolt. A háború után szülővárosában folytatott művészeti, építészeti tanulmányokat, majd Vittorio De Sica, Roberto Rossellini és Luchino Visconti asszisztenseként vált filmessé.

 A hatvanas évektől készítette a világirodalom klasszikusait feldolgozó, immár "etalonként" számon tartott alkotásait (A makrancos hölgy, Rómeó és Júlia, Hamlet, Egy apáca szerelme, Jane Eyre), életrajzi ihletésű műveit (Az ifjú Toscanini, Tea Mussolinivel, Callas mindörökké) és káprázatos kivitelű operarendezéseit, amelyek közül a Bohéméletet, a Traviatát, a Parasztbecsületet, a Bajazzókat és az Otellót filmre is vitte.

 A művész tavaly úgy nyilatkozott: "Keresztény vagyok lelkem mélyéig." Felkínálta tanácsadó segítségét XVI. Benedek pápa médiamegjelenéseinek alakításában. Novemberben a Lateráni egyetem tanévnyitóján emlékezett arra, hogy VI. Pál pápa mennyire segítette Jézus-filmjének formálásában. Amikor A názáreti Jézus elkészült, és fogadta őt az egyházfő - emlékezett tavaly a rendező -, azt mondta a pápának, hogy szívesen levetítené filmjét a Szovjetunióban is. Mire ő ezekkel a prófétai szavakkal reagált: "Bízzon! A vörös zászló helyett nemsokára a Szűzanya alakja fog lebegni a Kreml fölött."

 A ma is aktív Zeffirelli az utóbbi években többek között a római operaházban, a Milánói Scalában és a veronai Arénában rendezett. A firenzeiek címmel pedig filmeposz készítését tervezi, amely a "Mediciek városáról", közelebbről a reneszánsz korának géniuszairól: Michelangelóról, Leonardóról és Raffaellóról szólna.

 Pallós

 (Forrás: Új Ember)