vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.14. 

Befejeződött a jezsuita rend 35. általános kongregációja

Engedelmesség a pápának és az Egyházi Tanítóhivatalnak – többek között ez a témája annak az öt dekrétumnak, amelyeket a Rómában tartott általános kongregáció elfogadott.

A kéthónapos találkozó, amelyen 225 küldött vett részt, március 6-án, csütörtökön fejeződött be Rómában az Il Gesù templomban az alapító, Loyolai Szent Ignác sírjánál tartott hálaadó szentmisével – írja a Zenit.

 A tanácskozáson a résztvevők öt dekrétumot fogadtak el, többek között az engedelmesség, a misszió, a jezsuita identitás és a vallások közti párbeszéd témakörében. Ezek kötelező érvényűek a 19 200 tagot számláló rend számára.

 A kongregáció egy nyilatkozatot is megfogalmazott, amely kijelenti, hogy egyetért XVI. Benedek pápa levelével, amelyet januárban küldött a tanácskozó rendnek. A pápa ebben a levélben azt sürgette, hogy a kongregáció erősítse meg ragaszkodását a katolikus tanításhoz olyan területeken, mint a vallások közti párbeszéd, a felszabadítás teológiája vagy a szexuális erkölcs. A nyilatkozatot – amelynek címe: A Jézus Társasága új lelkesedéssel és dinamizmussal válaszol XVI. Benedek felhívására – a jelenlévők nagy többsége elfogadta.

 Adolfo Nicolás, az új generális újságírók előtt úgy fogalmazott: a hűség és az engedelmesség sohasem akadályozta a jezsuitákat teológiai kutatásukban vagy keresztény hitük megélésében. „Megértettük ugyanakkor, hogy nagyobb alázatra van szükségünk, hiszen a nehézségek által is növekedhetünk” – tette hozzá.

 Mint arról beszámoltunk, a kongregáció legfontosabb személyi döntése január 19-én az új generális, a leköszönő Peter-Hans Kolvenbach utódjának megválasztása volt. A 71 éves Nicolás kitért elődje lemondására, aki 1983 óta állt a jezsuita rend élén: „A Szentatya közelségéről biztosította Kolvenbach atyát döntésében, ezért meg vagyok győződve arról, hogy ha körülményeim miatt  lemondok, nekem is részem lesz ebben a támogatásban."

 A tanácskozások olyan témákat is érintettek, mint az ifjúság, a bennszülött népek, a vallási fundamentalizmus, vagy a kommunikáció az internet korában és az ökológia – írja a Zenit.

 (Forrás: Magyar Kurír)