vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.14. 

Duplájára emelné a háziorvosi praxisok támogatását a kamara

"Ezernél is több háziorvosi praxis juthat csődbe, ha a döntéshozók nem pótolják a vizitdíj eltörlésével kieső összegeket" – mondta tegnap Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

 Nagy a feszültség a háziorvosok között, sokan aláírásgyűjtést szerveznek, és ha rövid időn belül nem születik megoldás az alapellátás forráshiányának enyhítésére, akkor több száz nyugdíjaskorú orvos a lehetetlen körülmények helyett inkább a visszavonulást fogja választani. Az alapellátás megerősítése nélkül az utánpótlás is megszűnik, senki sem választja majd a pályát. Így a jelenlegi kétszázról akár ezer fölé is emelkedhet az orvos nélküli praxisok száma.

 Ma átlagosan havi hatszázezer forintból gazdálkodik egy háziorvos, ebből fizeti a többi között az alkalmazottak bérét, a közüzemi számlákat, az adókat és a működéshez elengedhetetlen eszközök karbantartását.

 A vizitdíj eltörlése bevételkiesést okoz ugyan, de eddig sem hozott megoldást az orvosok alulfinanszírozottságára, hiszen megszűnt az úgynevezett amortizációs költség, amelyet az eszközök karbantartására lehetett fordítani. A kamara ezért nyílt levélben kéri a miniszterelnököt, az egészségügyi és a pénzügyminisztert, valamint a parlamenti szakbizottság elnökét, hogy emeljék duplájára a háziorvosi praxisokra fordítható összeget. A háziorvosi kassza éves teljes kiadása a gyógyító-megelőző ellátás terhére kevesebb, mint hetvenmilliárd forint.

 A kamara elnöke szerint az elmúlt három évben a befizetett járulékokból nem az egészségügyet finanszírozták, hanem a nyugdíjkassza hiányát pótolták belőle, ahelyett, hogy a költségvetésből tennék. 

 (Forrás: magyarhirlap.hu)