vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.14. 

Hiller István készült a vereségre

Nem az egyetemi vezetők, hanem az oktatási miniszter ötlete az újfajta tandíj – értesült a Magyar Nemzet szakmai szervezetektől. A Hiller István vezette minisztérium jó előre felkészült a népszavazási vereségre: már egy hónappal a voksolás előtt elkészítette új típusú tandíjjavaslatait, amelyek az igenek győzelme esetén kiválthatják a kötelezően eltörlendő fejlesztési részhozzájárulást.

 Noha a nyilvánosság előtt az egyetemi vezetőket tömörítő Magyar Rektori Konferencia (MRK) képviseli az újfajta tandíj bevezetését, a valóságban az oktatási tárca ötlete a népszavazáson elutasított fejlesztési részhozzájárulást (fer) kiváltó új típusú fizetési kötelezettség ötlete. Lapunk az egyik szakmai szervezettől úgy értesült: az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) már több mint egy hónappal a népszavazás előtt beterjesztette a Felsőoktatási Kerekasztal elé a fert kiváltó tandíjjavaslatait – számolva azzal, hogy a jelenleg érvényes rendszer elbukik a népszavazáson.

 A sajtó úgy tudja, Hiller István azért nem akarta saját maga képviselni a nyilvánosság előtt a javaslatát, mert egyértelmű politikai népszerűségvesztéshez vezetett volna, ha a tandíjról szóló népszavazás előtt felvállalja, hogy vereség esetén sem nyugszik bele a tandíjmentességbe. Informátorunk álláspontját erősíti a még a népszavazás előtt lapunk birtokába került dokumentum is. A tárca által leírt tervezet azt javasolja, hogy töröljék el az államilag támogatott és a költségtérítéses rendszert, és minden diák a kettő átlagából számított, a fernél értelemszerűen magasabb összegű tandíjat fizessen. A javaslatokat tehát a tárca találta ki, a rektorok csak azt vállalták, hogy a számukra legszimpatikusabbat – ami a hallgatók számára a legkedvezőtlenebb – áprilisra minden részletre kiterjedően kidolgozzák.

 (Forrás: mno.hu)