vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.14. 

Készek a megmérettetésre

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bejelentette, hogy a Magyar Koalíció készen áll, hogy május 11-én mind a három szinten részt vegyen a választáson. Mint elhangzott, a belpolitikai helyzet fokozódott, ezen a Magyar Koalíció tagjai közül senki sem lepődött meg, hisz az elmúlt napok során látni lehetett, hogy a hatalmat gyakorló pártok sehogyan sem tudnak közös nevezőre jutni.

A VMSZ részéről meglehetősen szkeptikusan viszonyultak a kormány eddigi működéséhez, a munka hatékonysága egyáltalán nem volt tapasztalható Koštunica kormányzása idején, és az is világos volt előttük, hogy az egymással ellentétes véleményen lévő kormánytagok sehogy sem tudnak dűlőre jutni. A különbség és a szakadék még csak fokozódott a Kosovo kapcsán bejelentett rezolúcióra vonatkozóan, s immár világossá vált, hogy a kompromisszumos megoldás elképzelhetetlen. Egyedül csak a kormányfő határozottsága lepte meg a VMSZ-t és a Magyar Koalíciót, hiszen eddig nem volt tapasztalható Koštunica részéről, hogy egykönnyen lemondjon hatalmáról. Az a sajnálatos, hogy egy évig egy helyben topogtunk, semmi se történt, nem haladtunk előre egy lépést sem, mert a kormányzó párt minden energiája abban merült ki, hogy megpróbálják megtartani Koszovót, noha mindenki előtt világos, hogy ez a kérdés már jóval előbb eldőlt. Az mindenképpen helyes és célszerű, hogy a helyhatósági és a tartományi választás mellé május 11-ére írja ki a köztársasági elnök a köztársasági parlamenti választást is. Ekkor fog eldőlni, hogy a szavazópolgárok az európai utat, az európai jövőt választják-e vagy tovább is a koszovói kérdéssel kívánnak foglalkozni.

A VMSZ készen áll a május 11-ei megmérettetésre, már korábban megkezdték az előkészületeket a helyhatósági és tartományi választásra, most még ehhez a köztársasági választás is hozzáadódik. Biztos, hogy együtt a Magyar Koalíción belül vesznek részt a megmérettetésben, ezért sokkal jobb eredményre számítanak, mint amit a tavalyi köztársasági választáson elértek.

 (Forrás: vajdasagma.info)