vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.21. 

A VMSZ bírálja Mirčićet: megengedhetetlen manipuláció

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselői bírálták Milorad Mirčićet kijelentése miatt, amely szerint a Vajdaságban kirobbanhatnak az etnikai összetűzések, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét, írja a Beta.

A VMSZ-es képviselők követelték a tartományi és a köztársasági parlament biztonsági bizottságának a sürgős összehívását , hogy megvitassák a radikális párt funkcionáriusának állítását, hogy azokban a vajdasági községekben (járásokban), amelyekben magyarok élnek többségben, etnikai incidensek várhatók.

Egeresi Sándor, a parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselője a parlamentben jelentette ki, hogy az ilyen nyilatkozat megengedhetetlen manipuláció, az etnikai tolerancia ellen bujtogat, s szítja a gyűlöletet a Vajdaság lakossága között.

Tiszta manipuláció kiegyenlíteni egy vajdasági nemzeti közösség tagjait az Európai Unió egyik tagállamával és esetleges döntésével Koszovó elismeréséről, mondta Egeresi. Kijelentette, hogy a vajdasági magyarok Szerbia lojális polgárai, s Milorad Mirčić nyilatkozatának veszélyessége miatt felszólította a szerbiai belügyminisztériumot, hogy minden polgárnak szavatolja a jogot a békés jövőre.

Tomislav Bogunović, a a tartományi parlament biztonsági bizottságának az elnöke bejelentette, hogy a VMSZ javaslatáról gyorsított eljárásban tárgyalnak, valószínűleg a jövő hét elején.

Mint emlékezetes Milorad Mirčić azt találta mondani, hogy fennáll az etnikai incidensek veszélye a Vajdaságnak abban a részeiben, ahol a magyar kisebbség él, amikor Budapest elismeri Koszovó függetlenségét. Mirčić szerint az információ bizalmas, hírszerzői forrásokból származik, s ha valóban bekövetkeznek ezek a nem kívánt események, a felelősség a hatóságokat terheli.

 (Forrás: vajdasagma.info)