vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.21. 

Színésznő az Aranytíz élén

Balogh Erika színésznő lett az Aranytíz Művelődési Központ igazgatója. Azt szeretné, ha a szépen felújított épület programjai messze túlmutatnának egy kerületi művelődési ház keretein, és Budapest lakói megtalálnák itt mindazt, ami az egyszerre szórakoztató és kulturális játéktéren megkapható. 

 – Pályáznia kellett erre a posztra, vagy kinevezték?

 – Az V. kerület polgármestere, Rogán Antal kért fel, hogy vállaljam. Az önkormányzat bizalma segíti nagyon nehéz munkámat. A közgyűlés döntött a kinevezésemről. Nagyon kevesen szavaztak ellenem. Azt gondolom, az Aranytíz eredményei meg fogják győzni őket, hogy jól választottak.

 – Státusát tekintve is művelődési központnak számít az intézmény?

 – Valóban, eredetileg művelődési központ volt, de az Aranytíz Kft. alakult meg belőle az Arany János utca 10. alatt. Minden korosztály kulturális igényeit próbálja kielégíteni. Igyekszik tartalmas programokat nyújtani. Mivel manapság Magyarországon kevés pénz jut a kultúrára, fontos, hogy hogyan jelenünk meg a kulturális piacon. Szép termeink vannak, konferenciákat és más rendezvényeket is tudunk tartani bennük, amelyekből bevétel származik.

 – Eddig is voltak színházi előadások, nem tehetők rendszeresebbé?

 – Jeles rendezőket kértem fel, hogy állítsanak színpadra különféle produkciókat. Számíthatok például Szikora János, Bodolay Géza, Nagy Viktor munkájára. Szeretném üzemszerűen működtetni a színházat.

 – Ön színésznő, a legutóbbi tíz évben a kecskeméti Katona József Színházhoz kötődött, de korábbról sokan ismerhetik a Thália Színházból. Miért bízták meg művelődési ház igazgatásával, és miért vágyott ilyen munkára?

 – Mert évek óta működtetek olyan céget, amely filmgyártással, előadások készítésével foglalkozik, művészeti és anyagi szempontból is van tehát rálátásom a kulturális életre. És régóta az V. kerületben lakom, ismerem a kerületben élők igényeit.

 – Adottságait tekintve sokkal több terhet bírhat el az épület, mint egy kerületi művelődési ház.

 – Sokkal többre is törünk, hiszen különlegesség az Aranytíz. Budapest közepén, a belváros szívében áll a gyönyörű, szépen felújított épület. A kiállításoktól kezdve az előadóestekig bárminek helyet adhat, ami kultúra. Csak néhány név: Csík Jani és zenekara, Csányi Sándor színművész…

De maradjon meglepetés is.

 – Vannak már konkrét tervei?

 – Az átalakulás miatt egyelőre nem tudható pontosan, mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Az biztos, hogy az V. kerület átlagon felül áldoz a kultúrára. Új, friss csapat áll fel, fiatalok, tele lesznek ötlettel. Természetesen a tapasztalt, idősebb kollégák ötleteit sem hagyom figyelmem kívül. Együtt kell dolgoznunk, hogy eredményesen, jól szolgáljuk a belváros, Budapest lakóinak igényeit.

 – Tagja marad-e a kecskeméti színháznak, egyáltalán mi lesz a színészi pályájával?

 – Igen. Színésznő voltam, vagyok, az is maradok. A rendezők számítanak rám.

 – Elképzelései szerint milyen lesz egy év múlva az Aranytíz programja?

 – Remélem, hogy itt mindenki megtalálja majd azt, amire vágyik. Szeretném, ha minél többen kapcsolódnának be nálunk olyan programokba, amelyek közel állnak hozzájuk. 

 Bóta Gábor

 (Forrás: magyarhirlap.hu)